Без категорії

“Проскурів. Цегла. Любов”

Архітектурні пам’ятки —жива історія, камінна ланка, яка з’єднує покоління. Чи збережемо їх для наступних поколінь, чи знищимо і залишимося поколінням вандалів? У цивілізованому суспільстві є ряд норм і правил, які захищають давню архітектуру, але найголовніше, щоб кожен мешканець міста усвідомлював їхню цінність. Щоб вишкрябане на пам’ятнику чи будинку “Тут був Вася!” не стало характеристикою усіх нас. Так вважають і актори міського аматорського театру “Дзеркало”, які минулої неділі в Будинку культури презентували тематичну виставу “Проскурів. Цегла. Любов”.
Її герої — хмельничани: історик, працівник кладовища, таксист, письменник, фінансист, капітан катеру. Кожен із них розповідає свої істрії про життя у Хмельницькому. Згадують минуле і дають відповіді на запитання.Наприклад, як ви ставитеся до вулиці Проскурівської? Один відповів, що це – вулиця, де відбувається все найголовніше в місті. Інший згадав, що раніше головною площею міста був майдан біля кінотеатру ім. Т.Г.Шевченка. Пропонували, який обʼєкт потрібно відреставрувати. Обговорювали не лише архітектуру, а й атмосферу міста минулих років. Було різне… Наприклад, згадували, як часто тут влаштовувалися розбірки по-пацанськи між мікрорайонами, які “пригоди” могли статися з таксистом. Сучасники наче стали гуманнішими. Прийшов час виправити помилки. Актори театру, взявши до рук губки, як зі шкільної дошки, почали стирати написи “Маша любить Петю”, “Козел” та інші з екрану, на якому транслювали світлини видатних архітектурних памʼяток міста. Врешті запропонували ганчірки й глядачам.
Місто потрібно вчитись берегти. Про це каже вистава, створена на основі записаних інтерв’ю з мешканцями міста режисером Дмитром Гусаковим.
На завершення вистави публіка взяла участь у вікторині про архітектурні памʼятки Хмельницького. Їх є 149. А ще кожен глядач отримав листівки з краєвидами Поділля та визначними місцями міста від організатора заходу — Агенції розвитку Хмельницького.
Виставу “Проскурів. Цегла. Любов” створено в рамках проєкту агенції за підтримки Українського культурного фонду “Оголені”. Він передбачає відновлення обʼєктів історико-культурної спадщини міста, в т.ч. архітектурної.

Ірина Салій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *