Без категорії

З високим словом

У День незалежності України громаду Нетішина від політичної партії “Команда Симчишина” вітала керуюча справами міськвиконкому Юлія Сабій. Передовсім зустрілася з письменниками, бібліотекарями краю, які несуть високе українське слово. В їхньому поважному колі в нетішинській публічній бібліотеці міської територіальної громади чиновниця розповіла про заснований нею у Хмельницькому дитячий конкурс читців “Слово Нації”. Конкурс виховує українську еліту, головною ознакою якої є чиста, літературна державна мова. Зазначила, що ініціативу його проведення перейняли й інші міста Хмельниччини.
“Започатковано декламаційний конкурс з нагоди 25-ї річниці незалежності України. Учасники декламують авторську поезію та поезію подільських авторів. Хочеться розширити географію конкурсу. Тому презентуємо його в Нетішині. Для популяризації українськомовної книги у Хмельницькому започаткували й міську програму “Читай українською”. Міське управління культури і туризму в рамках програми підтримує видавництво кращих літературних надбань поетів Хмельниччини. Поповнюються україномовною книгою й фонди наших бібліотек”, — розповіла Юлія Сергіївна.
Також у рамках зустрічі з нетішинцями презентувала збірку “Cила Нації”, куди увійшли авторські поезії учасників декламаційного конкурсу.
З українського слова починається нація, а затверджується вона державними кордонами, символікою. Вперше на Хмельниччині, ще до здобуття української незалежності, національний прапор підняли саме в Нетішині. Сталося це 27 квітня1990 року. Серед учасників тих подій — поет-краєзнавець, учасник національно-визвольного руху на Поділлі та Волині, очільник нетішинської організації Народного Руху України Микола Руцький.
“Тоді, в ті непрості роки становлення незалежності, ми робили таке, що було не всім під силу. В кінці грудня 1988 року разом із тринадцятьма однодумцями — журналістами, представниками робітничого класу, чиновниками… написали декларацію демократичних українських принципів. Її опублікували у періодичному виданні міста наступного року. Тоді на наші голови посипався осуд, адже місто в той час було повністю русифіковане. Завдяки нам нетішинці побачили прапори України на нашому першому мітингу 29 серпня 1989 року. Але офіційно прийнятий народом Нетішина стяг саме 26 квітня 1990 року. Сталося це на місцевому мітингу вшанування чорнобильців. Понад п’ять тисяч мешканців міста підняли руки за український прапор і підтримали нас. І вже наступного дня, 27 квітня 1990 року, прапор офіційно замайорів над містом”, — розповів нетішинець.
Поет, лауреат обласної премії ім. Лесі Українки Микола Радиця закликав усіх не здаватися у своїх націоналістичних переконаннях. І був одним з тих, хто цьогоріч у Хмельницькому заснували крайову літературну премію ім. Лесі Українки. Серед засновників премії й тодішній очільник спілки “Поділля” Володимир Олійник. У День Незалежності він презентував там обласний літературний фестиваль “Лесине коло”, присвячений видатній українській поетесі. Стартували з читання її поезії. Кожен присутній на заході зачитав уривки зі збірки Лесі Українки. Юлія Сабій, як чиновниця та очільниця Хмельницького представництва міжнародного “Клубу успішних жінок”, разом із ще однією його членкинею, Оленою Болотніковою, подарували нетішинській бібліотеці нові українськомовні книги.

Ірина Салій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *