Без категорії

Спільна молитва за Україну

У Хмельницькому напередодні Дня Незалежності відбувся молитовний сніданок

Молитва — це не лише повторювання давно завчених слів. Це значно більше і глибше. Це відповідь на поклик, шлях до свободи, віри, співчуття і любові до ближнього. У молитві ми звертаємось до Бога і в хвилини щастя, і коли біда, коли стоїмо на розпутті чи впадаємо у відчай. І вона, молитва, як чудотворна сила, приносить із собою світло істини, а в спільній молитві ця сила в рази сильніша. Саме заради цього у багатьох демократичних країнах уже понад півстоліття організовують молитовні сніданки.
Вперше ж їх запропонував президент США Д.Ейзенхауер. Тоді він зібрав своїх радників і міністрів і сказав, що справ і викликів так багато, а відповіді на них такі складні, що залишається молитися і сподіватися на допомогу Бога.
Традиційними молитовні сніданки стали й в Україні і, зокрема, в нашому місті. Вже вшосте напередодні найбільшого державного свята — Дня Незалежності заради духовного єднання, порозуміння та спільної молитви під одним дахом зібрались священники різних конфесій, представники влади міста й області, військові, ветерани російсько-української війни, волонтери, підприємці.
Молилися за Україну, її територіальну цілісність, за наших військових і перемогу у протистоянні із зовнішнім агресором, молилися за мир і порозуміння в нашій Батьківщині, утвердження вічних духовних цінностей.
Хвилиною мовчання вшанували героїв, які   полягли, захищаючи мир та цілісність нашої держави в російсько-українській війні. А ще під час молитовного сніданку присутні мали змогу обговорити речі, які об’єднують, визначити напрямки співпраці та досягти максимального взаєморозуміння у вирішенні найнагальніших проблем.
До учасників із словом Божим звернулися голова Духовної ради міста Іван Данкевич, єпископ Хмельницький і Кам’янець-Подільський ПЦУ Павло Юристий, єпископ УГКЦ Іван Кулик, Український римо-католицький єпископ Леон Дубравський.
“Ідея найперше в тому, щоб зібралися разом представники держави і церкви, щоб спільно помолитися за нашу державу, подякувати Богу за дар Незалежності, поділитися ідеями, як краще прислужитися для того, щоби, справді, наша держава розвивалася і ставала міцнішою”, — зазначив єписком Кам’янець-Подільської єпархії УГКЦ Іван Кулик.
На переконання міського голови Олександра Симчишина, успішною Україна стане тоді, коли кожен громадянин держави буде готовий взяти на себе відповідальність за її майбутнє.
“Незалежність — це не дядько чи тітка з чемоданом грошей. Незалежність — це велика відповідальність і незалежність — це можливість. Можливість жити не в великому гуртожитку скопом і ні за що не відповідати, бо за те відповідає комендант. Це можливість жити в своєму домі. І якраз відповідальність — це ознака вільних людей у вільній державі”, — наголосив міський голова.
Завершився молитовний сніданок спільним виконанням усіма присутніми духовного гімну України “Боже, великий, єдиний…”.

Ольга Сєргєєва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *