Без категорії

Село і місто: стосунки за статутом громади

Громадська організація “Рада реформ Хмельниччини” взялася розробляти статут Хмельницької територіальної громади. За основу обрали діючий статут міста. Його хочуть переформатувати і зробити актуальним ще й для 24 сіл, приєднаних до міста торік.

Уже півтора року жителі 24 приміських сіл мають юридичний статус жителів Хмельницької міської територіальної об’єднаної громади. Замість сільрад утворені старостинські округи на чолі зі старостами. До них перейшла певна частка повноважень, але глобальними питаннями сіл переймається міська рада. Позитивні зміни селяни вже відчули і сподіваються, що тепер вирішуватимуться й проблеми, до яких раніше ні в кого в державі не доходили руки. Як унормувати стосунки міста і села і зберегти їх дружніми та рівними? На думку експертів з розвитку місцевого самоврядування, допоможе в цьому статут, який є нормативним документом, за яким функціонують і діють не лише чиновники, а й всі мешканці громади.
“Якщо в статуті певним чином будуть зафіксовані положення, які б захищали інтереси жителів наших сіл, місцеву громадську ініціативу, це дало б можливість розвивати наші села, робити їх успішними. Бо це важливо також і для міста — отримати не “мертву” інфраструктурну зону, проблемний старостинський округ. Для спільного успішного розвитку однозначно потрібні й спільні проєкти, ініціативи, — переконаний помічник старости старостинського округу з центром у с. Шаровечка Олег Міхалець. — Можливо, зацікавить містян “зелений” туризм, адже виїжджати на відпочинок десь далеко не всім по кишені. А якщо поряд з Хмельницьким буде належна інфраструктура, дорога, мініготелі, місця для розваг і відпочинку, то, однозначно, бажаючих буде немало. І знайдуться підприємливі люди, які будуть забезпечувати такі сервіси”.
Учасники зібрання висловлювали чимало власних міркувань щодо нових регламентів статутних відносин “місто-село”, враховуючи зрослі територіальні межі міської громади. Головне, переконані учасники, це — наповнення, суть документа і механізми його реалізації. Для розробки статуту Хмельницької територіальної громади створять робочу групу, до якої увійдуть старости, мешканці міста і сіл та депутати.
“Найважливіше, щоб створений робочий орган “не заговорив” цю проблему, а розглянув і проаналізував те, що в вже прийнято в Україні. Хотілося б взяти найкращі практики і, дійсно, виробити гідний документ, який буде прикладом і для міста, і для нашої територіальної громади, і для всієї України”, — підкреслила співголова “Ради реформ Хмельниччини” Людмила Казімірова.

Тетяна Слободянюк

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *