Без категорії

Ринки потребують оновлення

У міській раді спільно з директорами ринків готують комплексну програму модернізації та реконструкції інфраструктури ринків м. Хмельницького

Хмельницький товчок — це вже історія міста, яку творили десятки тисяч людей, починаючи з 90-х. Змінювались часи, потреби, умови праці на “свіжому повітрі”, але ринки продовжують жити і залишаються, як і раніше, потужним сегментом економічної інфраструктури міста, хоча потребують оновлення та осучаснення. За результатами проведених робочих нарад, зустрічей та зборів були поставлені завдання, які потребують вирішення як зі сторони міської ради, так і з боку адміністрації ринків. Аби узгодити план спільних дій, сторони зібралися на чергову зустріч, яка відбулася у міській раді.
“Щоб вже мати повне бачення щодо земельних ділянок, потужностей, водопостачання і водовідведення, нам потрібно проаналізувати діючу ринкову інфраструктуру. Зараз беремось за експеримент щодо встановлення так званих півкуль, оскільки на вулиці Геологів дуже ускладнений рух. Потрібно проаналізувати, чи це доцільно, чи не ускладнять ці півкулі ще більше існуючий рух”, — зазначив заступник міського голови Роман Примуш.
Неабияких збитків для торгівців і для прилеглої міської території завдають й дощі.
“Вода йде згори від Інститутської, “впирається” у вулицю Геологів. Її потрібно додатково виводити під залізницею на протилежний бік, у річку Плоску. Це великий комплекс і гідравлічних, і дорожніх, і інших робіт, тому це питання складне, системне і дороговартісне. Лише для проведення двох проколів під залізницею, потрібно, мінімум 4 млн грн. ”, — каже голова ГО “Асоціація хмельницьких ринків” Олександр Сніховський.
За словами заступниці начальника управління торгівлі Світлани Гаврилюк, міськрадою вже вирішується питання щодо ремонту дорожнього покриття проїзду Козловського. Після цього розглядатиметься можливість нового автобусного маршруту цим проїздом. Розв’язується питання щодо відведення поверхневих вод з Геологів та проїзду Козловського (проведено обстеження з представниками проєктної організації, розглянуто технічні можливості прокладання труб водовідведення під залізничними коліями). Проєктанту запропоновано визначити вартість робіт, а ринкам — замовити виготовлення проєктно-кошторисної документації. Одним із варіантів поліпшення відведення дощових вод з території ринків є очищення дна русла річки Плоскої через існуючу водопропускну споруду під залізничними коліями. Це дасть можливість понизити рівень річкової води у місці пропуску під коліями (вже отримано лист-згоду від Укрзалізниці на виконання робіт).
Визначено місце та виготовлено схему будівництва нової транспортної зупинки із заїзною кишенею на Львівському шосе (перенесення існуючої зупинки громадського транспорту “Речовий ринок” у напрямку руху з центру міста). Вирішується питання щодо будівництва автомобільного тунелю для поліпшення транспортного сполучення з ринками. Матеріали передані в управління транспорту та зв’язку, де нині працюють над проєктом рішення. Адже схему потрібно ще погодити з поліцією та винести на засідання виконкому. У 2022 році запланували капітально відремонтувати проїзд, облаштувати тротуар для пішоходів. А на комунальному ринку “Ранковий” планують встановити систему відеоспостереження та облаштувати місце для паркування.
Обговорено й ряд інших проблем, які слід вирішити, аби ринки стали комфортними, сучасними і зручними для людей.

Тетяна Слободянюк

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *