Без категорії

Екшн-план збереження довкілля

На Хмельниччині за грантові кошти Інвестиційної платформи сусідства Європейського Союзу міжнародні експерти розробили регіональний план управління відходами до 2030 року.

Регіональний план управління відходами в Хмельницькій області визначає правила поводження з усіма видами відходів. Впродовж дев’яти місяців його розробляли експерти міжнародної консалтингової компанії “SEURECA Veolia”, яка працює в цьому напрямку у 65 країнах світу. З врахуванням виявлених недоліків, в тому числі й наявність на території області 700 звалищ, які забруднюють навколишнє середовище, та відсутність послуги збирання відходів для всіх мешканців Хмельниччини, документ передбачає поділ області на кластери, будівництво полігонів твердих побутових відходів, комплексів з переробки ТПВ та перевантажувальних станцій для зручної логістики. Все це відбуватиметься у два етапи: до 2023 року в області планують створити умови для сортування сміття, а ще за рік розробити проєктно-кошторисну документацію для будівництва кластерів. Ці спецоб’єкти мають звести в трьох новостворених районах. За словами інженера проєкту, експерта з технічних та фінансових питань компанії Жіль де Реймон-Каузак, регіональний план передбачає доступність тарифів для мешканців області, які не можуть перевищувати 1-1,5% середнього доходу.
“Ця велика аналітична і експертна робота дає чітке розуміння, в якому напрямку рухатися всім громадам області. Далі справа — за самими громадами і реалізацією цього плану. В Хмельницькому вже зроблено дуже багато, але і є куди рухатися. Ми давно вчимо дітей і дорослих сортувати сміття, запустили збір небезпечних відходів, цього року розпочинаємо впорядковувати сміттєзвалище та реалізовувати проєкт з будівництва сміттєпереробного комплексу, маємо багато навчальних програм. Але ми не можемо робити щось окремо від усієї області. Тому саме Хмельницький був ініціатором створення регіонального плану, щоб інтегрувати наші реалізовані і заплановані заходи і зусилля у загальнообласні. Тепер усі органи влади повинні спільно впроваджувати регіональний план протягом наступних кількох років”, — зазначив міський голова Олександр Симчишин.
Наразі регіональний план управління відходами має пройти перевірку на відповідність українському законодавству.

Ольга Сєргєєва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *