Без категорії

Герб, прапор і хоругва

Офіційно вони на рік старші за нашу незалежність. Це — нинішні символи нашого міста, які розповідають про його історію, починаючи з ХVІІІ століття. 22 січня 1796 р. вийшов указ “Про герби міст Мінської, Волинської, Брацлавської та Подільської губерній”, згідно з яким затверджено герб Проскурова: “У верхній частині щита герб Подільський. У нижній — на голубому полі три схрещені стріли, середня вістрям донизу, а дві крайні — вістрям угору”. При створенні герба за основу взяли давній, що використовувався на документах польського періоду.
За часів радянської влади, у 1971 році, вигляд герба набув індустріальної символіки країни “п’ятирічок” і соцзмагань: на стрілах, які переформатувались у блискавки, — тракторна шестерня. Він проіснував до 1990 року. Старші покоління його ще пам’ятають: блискавки, шестерня, а вгорі полотнища — перехрещені снопи пшениці.
Історичний герб місто повернуло 27 вересня 1990 року (фото вгорі): міська рада першого скликання постановила відродити стародавній герб Проскурова як герб міста Хмельницького та затвердила “Положення про герб”. Рішення було прийняте з метою відродження духовних цінностей, підняття патріотизму і національної самосвідомості хмельничан. Треба відзначити, що у той час, коли ще існував СРСР, депутатам було дуже непросто зважитись на подібне рішення. Герб нашого міста став одним із перших в Україні!
А прапор міста вперше був затверджений 29 жовтня 1997 року. 22 березня 2017-го затверджено новий опис прапора, який “підніматиметься на громадських спорудах в дні державних та місцевих свят, під час прийому офіційних делегацій, проведення спортивних змагань, мистецьких заходів”. Це — прямокутне полотнище синього кольору з головним елементом міського герба (три схрещені стріли), оточений по колу шістнадцятьма гострокутними рівновеликими трикутниками (сонячними променями) жовтого (золотого) кольору”.
Напевно, не всі містяни знають, що Хмельницький має ще й хоругву (фото внизу)! Це так званий штандарт міського голови для офіційних церемоній за участю очільника міста. Квадратне полотнище (100х100 см), синього кольору, в центрі — головний елемент міського герба (три схрещених стріли), оточений по колу 16-ма трикутниками жовтого (золотого) кольору — стилізоване зображення сонця, древнього, дохристиянського символу Подільського краю. У центрі сонячного кола — герб міста Хмельницького.
Нині, коли міська територіальна громада поповнилась 24 селами та майже 15 тисячами їхніх мешканців, хмельницькі геральдисти та художники дискутують з приводу оновлення герба та прапора нашого міста: потрібно щось змінювати чи ні?
Втім, більшість містян переконані, що не варто “переписувати” символіку, яка вже стала нашою історією: від часу заснування Плоскирова — до сьогодення Хмельницького.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *