Без категорії

У тренді — годування грудьми

Щороку, починаючи з 1 серпня, проводиться літня акція “Тиждень підтримки грудного вигодовування”. Саме цього дня в 1990 році була прийнята Декларація про захист, заохочення та підтримку грудного вигодовування.

Ще якихось 10 років тому багато молодих матусь під впливом реклами намагалися швидше відлучити дитину від грудей, щоб зберегти кар’єру, соціальну активність та струнку фігуру. Сьогодні ж у тренді — годування грудьми, і це похвально, адже грудне молоко — ідеальне харчування для новонароджених і немовлят. З ним дитина отримує всі поживні речовини, необхідні для здорового розвитку. Воно завжди стерильно чисте, потрібної температури; містить антитіла, підвищує імунітет; змінює склад залежно від віку дитини й часу доби, тому малюк завжди отримує саме те, що йому треба; містить кальцій, що легко засвоюється; покращує настрій завдяки вмісту ендорфінів, заспокоює малюка. Тому протягом перших шести місяців життя дитині рекомендується винятково грудне вигодовування. Початися воно повинно протягом години після народження і бути “на вимогу” дитини.
У нашому перинатальному центрі впроваджуються у практику сучасні методи підготовки сім’ї до народження дитини. Лікарі центру навчають вагітних та матерів, інформують їх про переваги та методи грудного вигодовування, допомагають їм розпочати раннє грудне вигодовування. Ми розповідаємо жінкам про надзвичайну важливість грудного молока для організму дитини, для його правильного, гармонійного росту та розвитку. Наголошуємо на тому, що склад молока неможливо відтворити в штучних умовах. Адже у ньому присутні імуноглобуліни, які передають імунітету дитини інформацію про усі бактерії та віруси, що потрапляли в організм матері, викликали певні захворювання і залишили після себе “імунний слід”. З допомогою цих речовин дитячому організму буде простіше справитися з цими бактеріями та вірусами при зустрічі в самостійному житті. Так само розповідаємо про ідеальну збалансованість грудного молока, про наявність у ньому тільки корисних поживних речовин і в потрібній кількості. Ну і, звичайно, про те, що цей скарб абсолютно безкоштовний, що є неабиякою перевагою в наш час. Тому наші майбутні матусі знають про користь грудного вигодовування, володіють інформацією про те, як правильно прикласти дитину до грудей, як харчуватися, скільки рідини пити. Вони сміливо вирушають до пологових будинків без сосок, пляшок, сумішей та пустушок.
Втім грудне вигодовування сприяє не лише здоров’ю немовлят, воно корисне і для матерів. У нього безліч переваг: починаючи зі швидшого відновлення у післяпологовий період і закінчуючи профілактикою раку грудей. А ще грудне вигодовування на 98% захищає від небажаної вагітності у перші шість місяців після народження.
В’ячеслав КУДЛА,
лікар-акушер-гінеколог КП
“Хмельницький міський
перинатальний центр”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *