Без категорії

Гепатит: невидимий і дуже підступний

Від цієї небезпечної хвороби, на жаль, не застрахований ніхто. Хронічні вірусні гепатити становлять серйозну медичну та соціальну проблему у зв’язку з широкою розповсюдженістю. Вони є одними з основних причин захворювань печінки, у 60% випадках — цирозу, у 40 — первинного раку.
В Україні, за останніми даними Міністерства охорони здоров’я, лише на гепатит С хворіє майже два мільйони людей. Інфікованість гепатитом С у нашій державі значно перевищує середньосвітові показники.
Що треба знати про вірусні гепатити, як можливо запобігти їм? Про це нині ведемо мову з лікаркою-інфекціоністкою КП “Хмельницький міський лабораторно-діагностичний центр” міської ради Тетяною БАЦЕНОК.

— Тетяно Олексіївно, отже, що таке гепатит?
— Гепатит — це захворювання печінки запального характеру, як правило, вірусного походження. Вірусні гепатити умовно можна поділити на дві підгрупи. Перша — ті, які передаються фекально-оральним шляхом, через брудні руки, воду, харчову продукти тощо. Це гепатити А та Е. Вони проходять гостро та не хронізуються. Однак, гепатит Е небезпечний для вагітних, бо на останніх термінах вагітності може викликати летальні випадки. Захворюваність на гепатити А та Е, як правило, має сезонний характер і найчастіше проявляється у весняно-літній період, коли люди можуть купатися у забруднених водоймах, вживати немиті овочі та фрукти і тому подібне.
Друга підгрупа — це гепатити В, С і D, які, як правило, передаються через контакт з інфікованими рідинами організму, тобто через кров. Що стосується гепатиту D, то він може бути лише за умови інфікування гепатитом B. Тому, власне, коли є гепатит B, то хворого обов’язково перевіряють на гепатит D.

— Які шляхи передачі гепатитів B та C?
— Шляхи інфікування — в першу чергу, при використанні нестерильного інструментарію під час медичних (хірургічних, стоматологічних) та інших, приміром, косметологічних процедур. Зокрема, це стосується виконання пірсингу, манікюру, татуювання. У групі ризику — люди, яким вливали кров, споживачі ін’єкційних наркотиків. У побуті вірус гепатиту С передається через засоби особистої гігієни — зубні щітки, бритви, ножиці. Можливе зараження і при незахищених статевих контактах. Також існує вертикальний шлях передачі вірусу — під час пологів, від матері до дитини.

— Гепатит C називають “лагідним убивцею”. Чому так, Тетяно Олексіївно?
— Коли людина інфікується, жовтяниця буває дуже рідко (буквально відсотків 40, якщо не менше). Тому запідозрити інфекцію дуже і дуже важко. Вірус тривалий час (10 чи 20 років) прогресує, вражає печінку, з’являється фіброз, а людина навіть не здогадується про хворобу. Хронічний вірусний гепатит не супроводжується больовими відчуттями. Ось і запалення проходить абсолютно безсимптомно. Коли з’являються яскраво виражені ознаки хвороби, уже формується цироз печінки. І тоді вже пізно. Бо людина звертається до лікаря, коли зміни, яких зазнала печінка, неможливо виправити. Саме тому і називають гепатит С “лагідним убивцею”.

— Але ж впродовж довгих років таки проявляються якісь симптоми? Що повинно насторожувати?
— Інфікований може відчувати загальну слабкість, постійну втому, сонливість, диспептичні розлади, нудоту, біль у зоні епігастрії, дискомфорт, відчуття розпирання у правому підребер’ї, сухість у роті. Як правило, дошкуляє постійний біль у суглобах, з’являються різні шкірні захворювання, гепатит дуже часто є пусковим механізмом для аутоімунних захворювань.
— Як людина може перевірити, чи не хвора вона на гепатит C?
— Насамперед, треба звернутися до свого сімейного лікаря або лікаря-інфекціоніста. Взагалі перевірятися — здавати кров на маркери до вірусних гепатитів — варто кожних півроку. Адже ми всі нині відвідуємо стоматологів, більшість з нас користується послугами майстрів манікюру та педикюру тощо. Також це стосується тих, хто пережив оперативні втручання, вливання крові.

— Чи виліковний гепатит С?
— Так, виліковний! І хочу, щоб усі мене почули. Бо бувають випадки, коли хворі звертаються до лікаря уже з цирозом печінки і кажуть, що їм колись, виявивши гепатит С, сказали, що його вилікувати неможливо. Це неправда — ця хвороба досить успішно лікується. Причому, нині хворі, вживаючи таблетовані противірусні препарати, почувають себе значно комфортніше, ніж раніше, коли лікування викликало значні побічні реакції. Тож треба не боятися перевірятися і — лікуватися. Тим більше, що нині прийнята державна програма профілактики, діагностики та лікування вірусних гепатитів, тож є можливість лікувати гепатит С за кошти державного бюджету. А дообстежуються пацієнти за власний кошт.
Хронічний гепатит B на даний момент є невиліковним захворюванням, однак його прогресування можна контролювати з допомогою противірусних препаратів. Окрім того, один із шляхів запобігання — вакцинація. І перше щеплення робиться новонародженим уже в першу добу, далі — у двомісячному, шестимісячному віці. У дорослому віці обов’язкова ревакцинація — кожних десять років.

— Як повинні поводитися люди, аби максимально вберегти себе від захворювання на вірусні гепатити?
— Здійснюючи різні косметологічні процедури, намагайтеся впевнитися, що ваш майстер використовує лише стерильні інструменти. А ще краще: йдіть на манікюр зі своїм набором. Купіть собі його, щоб бути впевненими у безпеці.
У побуті не використовуйте чужі зубні щітки, бритви, ножиці. Особливо необхідно ретельно дотримуватися цього правила, коли в сім’ї є хтось хворий на гепатит. Для запобігання інфікування статевим шляхом використовуйте бар’єрні методи контрацепції, маю на увазі, презервативи. Вживайте в їжу лише термічно оброблені продукти, кип’ячену воду, якщо ви не впевнені у їхній якості.І треба обов’язково проходити перевірки на маркери до вірусних гепатитів. Якщо нема можливості кожних півроку, то хоча б раз у рік.

— Бувають ситуації, коли людина випадково вкололася, приміром, голкою від якогось шприца у під’їзді, чи десь у парку, чи деінде. Що їй робити?
— Треба негайно звернутися до сімейного лікаря або лікаря-інфекціоніста. Важливо у перші 72 години вжити екстрені заходи. Це життєво важливо, не можна гаяти ні хвилини. Пам’ятайте про це.
Насамкінець ще раз хочу наголосити на важливості перевірок. Не нехтуйте ними, особливо, якщо ви допускаєте у себе можливість зараження вірусним гепатитом.
Розмовляла
Тетяна Сікорська

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *