Без категорії

Вони виборювали нашу незалежність

У суботу, 17 липня, в сесійній залі міської ради зібрались особливі люди, з якими пов’язана історія становлення незалежної України. Це – учасники і активісти Народного Руху України, який народився на українських теренах у 1989 році, в середовищі ще живого СРСР, і став локомотивом суспільно-політичних процесів, руху до незалежності, про яку більшість українців у той час лише мріяла. Завдяки їм, їхній боротьбі нова, вільна Україна нестримно наближалась.
Про це у фойє міської ради розповідала ретроспективна фотовиставка про події і людей, які змінювали тодішню радянську Хмельниччину і наше місто. В нас одними з перших в Україні, у 1991 році, над будівлею міської ради замайорів жовто-блакитний прапор з тризубом (на фото). А ось світлина 1990 року зі Славути: на стадіоні — багатотисячний мітинг проти добудови на ХАЕС 5 і 6 енергоблоків,які загрожували крахом екосистеми Полісся. Організатори — “рухівці”. На іншій світлині — масовий мітинг біля тодішнього кінотеатру ім. Чкалова (тепер ім. Т.Шевченка) із вимогою про вихід України із складу СРСР.
Хмельницький Рух творили особистості, які незабаром стали відомими парламентарями, громадськими діячами, як-от, депутати Верховної Ради Лев Бірюк, Геннадій Сіренко, громадський діяч Віктор Кліщ, історик, письменник Володимир Сергійчук, політв’язень Кузьма Матвіюк, поет Павло Гірник, майбутній лауреат Національної премії ім. Т.Г.Шевченка, інші відомі містяни.
Фотогалерею підготували працівники музею історії міста, а виставку організувала директорка музею, членкиня НРУ Галина Барабаш.
Нині вони, сивочолі та поважні люди, але такі ж активні і завзяті, — вже ветерани, і міська рада стала місцем зустрічі для обговорення їх участі у святкуванні 30-річчя незалежності. Члени громадського комітету ветеранів НРУ також обговорили Закон України “Про правовий статус та вшанування пам’яті учасників боротьби за незалежність України у ХХ столітті”, прийнятий Верховною Радою в квітні 2015 року, згідно з яким, Народний Рух України за перебудову (Народний Рух України) до 24 серпня 1991 року входить до переліку учасників боротьби за незалежність України у XX столітті. За цим законом “…держава може надавати соціальні гарантії, пільги або інші виплати борцям за незалежність України у XX столітті та членам їхніх сімей”, а “…органи місцевого самоврядування можуть за рахунок коштів місцевих бюджетів надавати додаткові соціальні гарантії, пільги або інші виплати борцям за незалежність України у XX столітті та членам їхніх сімей”.
“У цій залі сьогодні зібралися 38 наших ветеранів, а за списком, загалом, понад 60 чоловік в області, більше половини — це хмельничани. На жаль, час невблаганний. Багатьох побратимів уже немає з нами, чимало ветеранів потребують допомоги, особливо в лікуванні, — зазначив почесний громадянин м. Хмельницького, голова крайової організації НРУ, парламентар 3-х скликань Лев Бірюк. — Ми вдячні Хмельницькому міському голові Олександру Симчишину, який завжди виявляє ветеранам визвольних змагань і глибоку повагу, і допомогу. Ось і напередодні у нас відбулась зустріч з Олександром Сергійовичем, і він однозначно підтримав наше звернення щодо соціальних гарантій, які нашим ветеранам зможе надавати місто, також підтримав наші пропозиції щодо участі ветеранів визвольних змагань у відзначенні 30-річчя незалежності, у вшануванні всіх борців, які виборювали сучасну вільну Україну”.
Учасники обговорили відповідне звернення до Президента України, Верховної Ради щодо надання ветеранам визвольних змагань статусу борців за незалежність України у XX столітті та відповідних соціальних гарантій.

Тетяна Слободянюк

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *