Без категорії

Водія немає — штраф є

21 липня на вулиці міста вийшли
муніципальні інспектори з паркування

Ще кілька років тому Хмельницький не стикався з проблемою заторів, оскільки не було такої кількості машин на дорогах. Однак тепер “корки” — це вже звичне явище, яке дошкуляє і власникам машин, і пасажирам, які їдуть громадським транспортом. Причина цілком об’єктивна: дорожньо-вулична система міста не може “перетравити” таку кількість автомобілів, яка в неї вливається. Втім, затори утворюються не лише через великий потік транспорту, який їде, а й через тих, хто вже приїхав, але шукає, де б залишити авто. Відтак водії паркуються де завгодно: на тротуарах і велосипедних доріжках, кидають машини у другому ряду, на зупинках громадського транспорту, блокують в’їзди до дворів, займають місця для транспорту інвалідів і т. д.
Особливо драматично ситуація складається в центрі міста. Власне, свій перший рейд новоспечені інспектори з паркування — в форменому одязі, з нагрудними камерами, планшетами та принтерами, розпочали саме з цієї частини обласного центру.
Порушників знаходили одразу, але поки що не штрафували — до 1 вересня інспекція проводитиме лише профілактику серед водіїв, залишаючи порушникам тільки попередження. А вже з вересня почнуть оформляти адміністративні постанови, які передбачають штраф від 340 до 680 грн.
“Увага інспекторів буде зосереджена на грубих порушеннях. Наприклад, у випадках, коли припарковане авто заважає руху транспорту. Виявивши порушення, інспектори-муніципали спершу фіксуватимуть локацію за GPS. Потім робитимуть фото з різних ракурсів, які підтверджуватимуть порушення, і які власник авто зможе переглянути в Інтернеті, ввівши номер постанови на спеціальному сайті. Після цього заноситимуть необхідні відомості до бази даних. Відтак інспектор з допомогою принтера друкуватиме постанову про накладення штрафу. Вона має вигляд чека з QR-кодами. Постанову кластимуть під “двірники” на лобовому склі. Все це може відбуватися без присутності водія чи власника авто”, — прокоментував заступник міського головви Микола Ваврищук.
За словами посадовця, через кілька днів постанови надходитимуть власнику машини поштовим рекомендованим листом. Оплатити штраф можна буде з допомогою QR-коду. Відсканувавши його, можна перейти на сторінку з варіантами оплати через інтернет-банки. Також заплатити можна через касу банку. Протягом перших 10 днів водій повинен буде заплатити 50% суми штрафу, від 11-ого до 30-го дня — 100%. Після несплати за 30 днів справу передаватимуть виконавчій службі. Вона стягуватиме 200% штрафу. Оскаржити постанову про штраф можна буде в суді.
Микола Ваврищук зазначив, що в міськраді також планують придбати евакуатор. Це — наступний етап впровадження цивілізованого паркування.
В цілому, на програму платного паркування в обласному центрі планують витратити 7,5 мільйона гривень.
Нагадаємо: 24 червня члени Хмельницького виконкому надали повноваження інспекторам з паркування штрафувати водіїв, які залишають авто у недозволених місцях. Також затвердили їх форму й дозволили евакуювати транспорт злісних порушників.
Тоді ж заступник Хмельницького міського голови Микола Ваврищук заявив, що таким чином був зроблений остаточний крок до створення муніципальної інспекції з паркування.

Сергій Карван

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *