Без категорії

Читай українською!

Майже три тисячі нових книг надійшло у фонди Хмельницької централізованої бібліотечної системи (ЦБС). Гроші на вагоме книжкове поповнення – з бюджету міської громади. Нові видання отримають 15 міських і 14 сільських філій. Це приблизно по 100 книг на книгозбірню. Всі видання – українськомовні.
– Міським бюджетом було передбачено 450 тисяч гривень для закупівлі нових видань, – розповіла Тамара Козицька, директорка ЦБС міської тергромади. – Зараз видання надходять до нас, попередньо здійснимо технічну обробку, і потім вони попрямують до філій. Тож усі книги вже незабаром будуть у вільному доступі, бібліотекам можна буде обмінюватись новинками, аби більша кількість читачів могла з ними ознайомитись. Адже книжковий фонд – спільний для всієї ЦБС.
Списки літератури складали працівники бібліотек, враховуючи побажання читачів. «Це твори за шкільною тематикою, дитяча література, книги для юнацтва і науково-популярна для дорослих, – розповіла Лілія Зозуля, завідувачка відділу комплектування та обробки літератури Хмельницької ЦБС. – Книжковий лот «Нова лінія змін» – це література для інклюзії зі шрифтом Брайля. Така література дуже запитувана, – підкреслює Лілія Зозуля. – Її важко придбати, вона дорого коштує, у вільному продажу її досі немає, хоча саме такий формат доступний людям з вадами зору. Ми отримали унікальний тритомний «Кобзар», надрукований «брайлем». Є ще також книжечки для слабкозорих дітей».
Нагадаємо, що попереднє книжкове поповнення помандрувало у філії ЦБС у квітні цього року – 1500 примірників. Адже міська громада збільшилася, відповідно побільшало й бібліотечних філій – їх тепер 29. Фонди приєднаних філій мало поповнювалися протягом останніх років, тому працівники ЦБС відразу почали працювати над тим, аби в селах мали можливість читати книги, зокрема, краєзнавчого спрямування, а також поетичні та прозові видання письменників Хмельниччини та міста.
Всі нові книги бібліотекам вдалося отримати завдяки програмі «Читай українською», яка діяла у Хмельницькому протягом 2018-2020. Із 2021 розпочалася реалізація програми підтримки читацької культури та книговидання у Хмельницькій міській територіальній громаді на 2021-2025 роки «#Щодня Читай українською». На реалізацію програми за 5 років виділять понад 9 млн грн.

Тетяна Слободянюк

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *