Без категорії

Розумні гаджети

Хмельничанам з вадами слуху допоможуть долати мовний бар’єр.

При шаленому ритмі життя ми часто не помічаємо поруч з собою людей з вадами слуху. Ще до пандемії ці люди стикалися з інформаційними та комунікаційними перешкодами, наприклад, браком інформації в доступних формах, а також з відсутністю перекладу жестовою мовою. Ситуація ще більше ускладнилася з початком карантину. Адже, якщо раніше вони намагалися “почути” нас завдяки артикуляції, тобто, читаючи по губах, то зараз, у зв’язку з карантином, носінням захисних масок, людям з вадами слуху надзвичайно важко. І не лише в транспорті чи у супермаркеті, а й в державних установах. Тобто, куди вони, як і всі ми, звертаються з тим чи іншим питанням.
Першою установою в місті, де почали створювати рівні умови для людей з порушенням слуху, стало управління праці та соціального захисту населення міської ради.
Для цього закупили спеціальні планшети, які мають онлайн-сурдоперекладача. Тобто, в гаджетах встановлена програма, яка дозволяє зв’язатися в режимі онлайн з перекладачем жестової мови.
За словами заступниці начальниці відділу грошових виплат та компенсацій управління праці та соціального захисту населення Наталії Терп’як, якщо до них звертається людина і своєю присутністю показує, що ій потрібна допомога, то відразу спеціаліст бере планшет, іде в окремий кабінет і включає перекладача жестової мови.
Спеціальна програма миттєво виводить на екран сурдоперекладачку і та допомагає усунути мовний бар’єр між відвідувачем та працівником соцзахисту.
За словами посадовиці, відвідувач жестовою мовою розповідає перед планшетом про свою проблему, а перекладачка з екрану озвучує побачене фахівцям громадської приймальні.
Відповідає гаджет у зворотньому порядку.
Це, на думку і особливих клієнтів, і спеціалістів соцзахисту, значно полегшує роботу.
Поки що таких планшетів закупили 5. На це з бюджету громади виділили 168 тисяч гривень.
У перспективі такими ж планшетами будуть оснащені медзаклади, управління Пенсійного фонду та інші установи.

Ольга Сєргєєва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *