Без категорії

Танцюють усі!

У рамках програми міського управління культури і туризму “Мистецьке літо” минулої неділі на майдані біля кінотеатру ім. Т.Г. Шевченка стартував четвертий відкритий міський фестиваль вуличного соціального танцю “Нестримний потік”. Його організаторами стали міські клуби соціального танцю, яких у Хмельницькому є шість.

Що ж таке соціальний танець? Це танець, метою якого є спілкування та комунікація, а вже потім – досягнення танцювальної професійності. Про те, що танець розковує і робить людей щасливішими, знають давно. Недаремно в розвинених країнах світу танець згуртовує не лише професіоналів, а всі верстви населення різних вікових груп. Люди збираються на вечірки і танцюють просто неба. Клуби соціального танцю відвідують літні й молоді, професіонали й аматори, стрункі й люди апетитних форм, чоловіки й жінки. Вивчаючи ази різних танців, вони шукають друзів, обговорюють важливі теми, оздоровлюються, навіть знаходять свою половинку.

У Хмельницькому соціальний танець активно розвивається з 2011року. У міських клубах танцюють переважно латино-американські соціальні танці: бачату, кізомбу та сальсу.

Свій танцювальний рівень члени клубів демонструють на різноманітних фестивалях, яких в Україні чимало. У Хмельницькому такий започаткували чотири роки тому.

Так, минулої неділі в рамках фестивалю “Нестримний потік”  учасники не лише показували свої вміння, а й проводили майстер-класи для усіх охочих навчитися танцювати.

Про особливості популярних видів соціальних танців розповів керівник міського сальса-клубу, співорганізатор фестивалю Володимир Яцишин.

Щодо сальси, вона зʼявилася в 1950-1960 роки. Спочатку народилася музика в африканських, кубинських, латиноамериканських ритмах, а потім – танець під цю музику, в якому чимало елементів від корінного африканського населення. Нині сальса поширена в усьому світі і має свої особливості в кожному регіоні, де її танцюють. Наприклад, є кубинська сальса, є сальса, яку танцюють у Ньою-Йорку, Лос-Анджелесі. Лінійна сальса, яка поєднала в собі американські стилі танцю, більш бальна.      

А бачата зардилася в Домініканській Республіці, корінну бачату ще називають бачата-домінікана. Згодом танець поширився в країни Європи, де й сформувалися його різновиди: модерна, фʼюжн… Цей танець досить популярний і легко засвоюється.

Якщо сальса і бачата мають певні ритми, незалежно від музики, то кізомба танцюється виключно в такт музики. Саме біти, які чують танцюристи, формують танок. Тому тут немає суворих канонів танцю, лише базова техніка, решта – імпровізація під музику. Кожен може танцювати в своїй манері.

“Соціальними танцями займаюся три роки. Освоїла бачату й кізомбу. Для мене танці – це зняття стресів, радість життя. Разом з іншими членами танцювального клубу їздимо на фестивалі в інші міста. Закликаю до танцю усіх! Наберетеся позитивної енергії, оздоровитеся, знайдете цікавих людей для спілкування. Займаємося два рази на тиждень”, – каже учасниця фестивалю Ірина Оболонська.

Наступної неділі фестиваль продовжиться на тому ж місті. Організатори запрошують усіх охочих потанцювати просто неба танці інших континентів. В серпні ж у Хмельницькому відбудеться фестиваль суто латиноамериканських танців, де члени хмельницьких клубів показуватимуть досягнення в спортивному рейтингу.

Ірина Салій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *