Без категорії

Випуск на вагу золота

Їх, юних, квітучих, щасливих, у минулу середу, 30 червня, містяни вітали оплесками впродовж усієї святкової ходи у «Параді випускників», який під звуки духових оркестрів рухався центральними вулицями – Собороною та Проскурівською до головної локації – стадіону «Поділля». У Хмельницькому цього року вперше відійшли від багаторічного формату – «золотої лінійки» на майдані Незалежності, а масове шестя об’єднало всіх 1828 випускників, їх батьків педагогів: адже це свято ріднить усіх спільними емоціями, колективним досвідом: і навчальним, і життєвим.

Понад тисячу випускників хмельницької територіальної громади, міських та сільських закладів освіти, приймали вітання, підспівували рок-виконавцям та фотографувалися, а медалісти традиційно отримували свої медалі. Символічно весь цьогорічний випуск – на вагу золота: не лише тому, що найдорожчих медалей наші одинадцятикласники взяли цього року на півсотні більше, ніж торік. Кожен навчальний тиждень – з дистанційним навчанням, карантинними зонами, досвідом самостійного навчання і, врешті, фізичного здоров’я педагогів, учнів в умовах карантину – це, справді, золотий досвід.
«Світ любить хмельницьких випускників! Бо наші – найкращі! Сьогодні – їхній день! Навіть погода у цей час була святковою, – поділився враженнями у Фейсбуці міський голова Олександр Симчишин, який традиційно взяв участь у святі випускників, і, як батько трьох синів школярів, мав можливість оцінити всі труднощі цього непростого освітнього процесу.- Цього року замість “золотої лінійки” – свято для всіх 1828 одинадцятикласників громади! З красивою ходою, щоби їх побачило місто, флешмобами, танцями, невеличким концертом від Сєні Присяжного (“Мотор’рола») і Андрія Журби (“Stanza”).
Особлива повага найкращим! Трьом випускникам вручив сертифікати на 10 тис. грн за 200 балів на ЗНО. 194 учні отримали золоті медалі, 37 – срібні! Як на мене, хороший результат!
Але незалежно від оцінок у атестаті, кожен випускник – переможець, що через труднощі і працю над собою дійшов до фінішу. Хлопці, дівчата, сьогодні всі ви – головні на цьому святі!
Візьміть від життя розумний максимум і повертайтеся жити та працювати в Хмельницький!».


Справді, місто в жорстких лещатах ковіду ні на день не забувало про школу. Незважаючи на те, що доводилося кілька разів перекроювати бюджет на потреби медицини і виживання містян в умовах пандемії, в школах відкривались нові комп’ютерні і предметні класи, добудовувались існуючі і будуються нові освітні заклади, спортивні майданчики, їдальні, харчоблоки тощо.
Давайте згадаємо цей непростий в історії нашої школи рік. 1 вересня традиційні перші дзвоники пролунали лише для першокласників та випускників 9-11 класів. Незмінним у всіх школах було одне – маски та температурний скринінг. Всім довелося адаптуватися до нових реалій. На коронавірус перехворіли понад третину хмельницьких педагогів. На жаль, не всім пощастило дожити до випускного свята…
Вже після перщих канікул учні перейшли на дистанційну або змішану форму навчання. І це мало свої наслідки. Дистанційка  виявилася не всім під силу. Сільські школи громади постраждали найбільше, адже виникали проблеми із підключенням до інтернету.
Але хмельницькі освітяни змогли адаптуватися до онлайн-уроків, до дистанційної та змішаної форм навчання. Кожен вчитель індивідуально розробляв кожен урок, аби зробити онлайн заняття цікавими та змістовними. Хоч і не всім подобалося дистанційне навчання, але коронавірус не залишав вибору. Школи користувалися спеціальними програмами для проведення уроків та перевірки домашнього завдання, а деякі заклади створювали і власні.
Хоча в Україні вирувала епідемія, але впровадження Нової української школи у навчальні заклади це не зупинило. Одним із нововведень були електронні щоденники та журнали. Такі зміни, вважають експерти, допоможуть і надалі учням мати постійних доступ до навчання, вчителям – полегшити роботу із дітьми та їх батьками, а самим батькам безперешкодно спостерігати за результатами успішності дітей.
Що стосується учнів четвертих, дев’ятих та одинадцятих класів, то їх чекали державна підсумкова атестація та зовнішнє незалежне оцінювання. А через суворі карантинні обмеження навчальний рік було подовжено, адже учні мали відвідувати заняття не менш ніж 175 днів.
Навчальний рік був складний для дітей, батьків, вчителів. У школах не лунав дитячий сміх. Храми науки втратили своїх жителів майже на цілий рік! Порожні коридори зустрічали вчителів значну частину навчального року. Але за цей навчальний рік освітяни освоїли нові технології та методики навчання, зокрема, як традиційного, так і дистанційного. Учні стали більш самостійними та організованими, а їх батьки знаходили у собі все нові сили та запаслися великою кількістю терпіння.
Про ці нові реалії добре знають усі сім’ї, де є школярі, особливо ті, де виховувались цьогорічні випускники. А наша газета розповідала в кореспонденціях, в інтерв’ю з педагогами, з начальником департаменту освіти і науки міської ради Надією Балабуст про нові випробування, які доводилося долати хмельницькій освіті у цей непростий рік. Який його результат?
Рейтинг хмельницьких шкіл очолила гімназія № 1. Її випускники отримали 28 медалей – 26 золотих та 2 срібні. У гімназії №2 теж 28 нагород – 22 золотих та 6 срібних. Трійку лідерів закриває ліцей № 17. Серед його випускників – 12 золотих та 5 срібних медалістів. Ці дані повідомили в департаменті освіти та науки міської ради. До речі, в Хмельницькій міській територіальній громаді у 40 школах є одинадцяті класи. Хоча б одну нагороду отримали учні 31 школи. І хоча майбутнім абітурієнтам медаль жодних привілеїв не гарантує – ні особливих умов при вступі, ні додаткових балів, а основним чинником є результати ЗНО та високий бал атестата, без яких, по суті, нагороду отримати неможливо, «золоте» визнання – це державна нагорода за любов і прагнення до знань.
Як оцінювали цей шкільний марафон його учасники?

  • Унашій школі випускається 58 одинадцятикласників. Маємо 7 медалей, з них шість – золотих та одна срібна, – розповіла Олена Броварська, директорка Хмельницької ССЗШ №1. – Слава Богу, всі медалі підтвердилися. Відчуття тріумфу, тому що діти успішно завершили школу.
    Директор ЗОШ №25 ім. І. Огієнка Іван Душкевич розповів, що цього року в школі мали 3 одинадцятих класи. Це – 84 випускники, 9 золотих медалістів і 1 срібна медаль. Такий формат випускного свята чудовий, дуже демократичний, масовий.
  • Це великий етап нашого життя, – зізнається випускник Володимир Потійчук.- Були злети і падіння, але поки що це – найтриваліший і найрезультативніший період нашого життя, важливий досвід.
  • Цей рік був доволі важким. Я цілий рік готувалась до ЗНО, відвідувала додаткові заняття, готувалась також і в школі, – розповідає Вікторія Нікуліна, золота медалістка. – Але цей час був насичений і цікавий, у нас було безліч цікавих заходів у школі.
  • Моя золота медаль коштує дуже багато недоспаних ночей і сил, – зізнається Богдан Синицький (ТБЛ ім. А. Мазура). – Ця нагорода – також результат роботи наших учителів, нашої спільної наполегливості .
  • Дуже багато позитиву, радісних емоцій, бо позаду два дуже важких роки, – ділиться враженнями мама випускниці Юлія Супрун. – Довелося багато чого долати, багато разом вчитися, опановувати нові форми і методи дистанційного навчання. Тому це свято, справді, особливе.
    Вітаючи учасників свята, Олександр Симчишин підкреслив, що особисто дуже хоче, аби наші випускники, здобувши професію, можливо, за межами Хмельницького, повертались у рідне місто, яке їх завжди чекає.
  • Тетяна СЛОБОДЯНЮК

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *