Без категорії

Транспорт, в якому гроші не ходять

З 1 липня в Хмельницькому діють нові правила проїзду в комунальному транспорті.

Від сьогодні за проїзд у тролейбусах Хмельницького пасажири зможуть розраховуватись лише електронним квитком, разовим квитком з QR-кодом та мобільним застосунком. Такі правила затвердила міськрада. Готівкою можна буде сплатити хіба що штаф за неоплачений проїзд, а це двадцятикратна вартість квитка, тобто 120 гривень. Це стосується і пільговиків, в тому числі й пенсіонерів. Якщо ж пасажир відмовлятиметься сплачувати штраф, на нього контролери складатимуть протокол про скоєння адмінпорушення. Окрім цього, до порушника контролери матимуть право викликати поліцію. Аби таких випадків не було, пасажир, увійшовши до салону тролейбуса, має одразу провалідувати електронний квиток. Для цього його потрібно прикласти до валідатора і дочекатися повідомлення на екрані, що проїзд оплачений. В разі відсутності коштів на рахунку е-квитка це також відображатиметься на табло валідатора, і такий проїзд вважатиметься неоплаченим.
Хмельничани, які мають пільги на безкоштовний проїзд, так само обов’язково мають валідувати свій пільговий електронний квиток і на вимогу контролера надати посвідчення, яке підтверджує і особу, і право на безкоштовний проїзд. А ось пільговики, які не проживають на території Хмельницької тергромади, мають купувати разовий квиток з QR-кодом або ж звернутися до органів самоврядування власної громади для забезпечення монетизації пільгового проїзду. Втім механізму на законодавчому рівні ще немає. Це питання має врегулювати Верховна Рада. Що стосується дітей, то на безкоштовний проїзд мають право лише дошкільнята та малолітні, але без права займати окреме місце для сидіння.Тобто дорослий, який супроводжує дитину, має тримати її на колінах.
Якщо багаж пасажира не перевищує 60 см у висоту, 40 см у довжину та 20 см у ширину, або коли це предмети завдовжки до 150 см, до прикладу, дитячий візочок, лижі чи тварина малих порід, то за такий багаж сплачувати не потрібно. За решту багажу доведеться платити.
Ця вимога стосується й пільгових категорій населення. Перевезення багажу коштує стільки ж, як поїздка в тролейбусі.
Таким чином, якщо у вас електронний квиток, то його слід прикласти до валідатора двічі. Між першим і другим разом потрібно зачекати 10-15 екунд і з вашого рахунку буде знято 10 гривень. В іншому разі потрібно придбати два разові квитки та валідувати їх. Це коштуватиме вам 12 гривень.
Нагадаємо, придбати електронний квиток можна в торговельних точках, які знаходяться на зупинках громадського транспорту. Пільгові категорії населення е-квиток можуть отримати безкоштовно у відділеннях управління праці та соціального захисту населення Хмельницької міськради за місцем проживання.

Ольга Сєргєєва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *