Без категорії

Крапля дьогтю в бочці з медом

В парку культури та відпочинку ім. М.Чекмана відкачують воду із найбільшого озера. Це дасть змогу почистити водойму, укріпити береги для подальшого благоустрою об’єкта.

Зелені плями на воді, піна, ряска та неприємний запах, який відчуваться неподалік озера, що знаходиться поблизу зоокутка. Все це не екологічна катастрофа, а звичайне явище, яке відбувається тут влітку практично щороку. А причина цвітіння та запаху – не лише водорості та висока температура повітря, а й відсутність водообігу, оскільки з одного боку озеро підпирає Південний Буг, а з іншого річка Плоска. Плюс сміття, яке відвідувачі парку роками викидали у водойму, листя та гілля дерев, якими вкрите дно. І ось це, можна сказати, болото не лише забруднювало повітря, а й було тією ложкою дьогтю, яка псувала і настрій людям, і весь ландшафт парку з його доглянутими газонами, квітниками, новими доріжками, лавочками, сучасними дитячими майданчиками, фонтаном та реставрованими скульптурами Миколи Мазура.
Аби озеро стало окрасою парку, комунальники взялися за його очистку. Щоб звільнити дно від усякого мотлоху, – воду відкачують у канал навпроти. Сюди ж переселять качок та інших «постояльців» озера, в тому числі бобрів і рибу. Адже дно має добре просохнути, щоб можна було зміцнити береги.
“Багато років ця водойма не розчищалася. Круті береги, замулені краї.Запланували очистити вордойму від мулу, листя, водоростей. Після чого укріпимо береги глиною та на сформовані глиняні відкоси покладемо граніт. Що це дасть? Ми матимемо пологі та укріплені береги, які не будуть розмиватися. Зараз вони розмиваються через те, що торф’яні, чорноземні, і якогось опорного грунту там немає»,- коментує заступник міського голови, директор департаменту інфраструктури Василь Новачок. Наступний етап – встановлення аераційних фонтанів. Ці водограї насичуватимуть воду киснем, і озеро не буде “цвісти”. Роботи з укріплення берегів планують завершити до осені. Це коштуватиме місту 800 тисяч гривень. Аераційні роботи заплановані на наступний рік.
Для довідки: озеро, яке розчищають, – найбільша водойма в парку ім. Чекмана. Його довжина 160 м, максимальна ширина 30 м, загальний об’єм 4600 м3.

Ольга Сєргєєва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *