Без категорії

Їм відстоювати майбутнє держави

Минулого четверга до Дня конституції України в міській раді відбувся молодіжний дебатний турнір. Організаторами турніру стало міське управління молоді і спорту, Молодіжний центр спільно з навчальними закладами міста. Понад чотири десятка хмельницьких школярів та студентів коледжів і професійно-технічних училищ відчули себе членами українського парламенту, які створюють і голосують за важливі законопроєкти.

Цього разу їхні законопроєкти стосувалися суто молодіжної політики. Так, у півфіналі вони виступали “за” чи “проти” законопроєкту “Про загальнообов’язкове волонтерство для здобувачів освіти в обсязі 40 годин на рік”. Усіх учасників дебатного турніру розділили на парламент і опозицію. Парламент мав аргументовано довести доцільність цього законопроєкту, а опозиція спростувати його.

З боку парламенту, приміром, прозвучали аргументи, що, ввівши обов’язкове волонтерство, держава отримає фахових спеціалістів цієї справи. Їх навчатимуть досвідчені волонтери країни і за це отримуватимуть кошти. Це дуже важливо, адже в країнах Європейського Союзу, до вступу в який прагнемо, волонтери виконують чимало важливих громадських робіт.

Натомість опозиція апелювала тим, що волонтерство, по суті, — це непримусова справа. І робити його обов’язковою дисципліною для вивчення не потрібно. Як альтернативу, запропонували проводити добровільні курси волонтерства. Спонсорувати їх може й держава, але без примусу навчання. Адже волонтерство — це поклик душі, а не обов’язкове заняття. В останньому випадку воно буде недієвим.  

Виступи членів опозиції і уряду були регламентовані, кожен міг задати їм запитання.

“Цікаво, що для формату дебатів обрали британську парламентську систему. Адже це європейська, розвинена країна. Наприклад, учасники нашого турніру могли задати запитання, положивши одну долоню на потилицю, випроставши наперед себе іншу руку. Так колись голосували члени британського уряду, адже однією рукою змушені були притримувати перуку на голові. Ця традиція збереглася до нині”, — розповів член журі турніру — директор Молодіжного центру Владислав Гребенюк.

У фінальному турі дебатери аргументували “за” і “проти” збільшення фінансування з міського бюджету на організацію фестивалів.

Молодь вразила ерудицією та вмінням відстоювати власну думку. Хтозна, можливо, колись із учасників минулого турніру виростуть освічені політики, які зроблять нашу Конституцію і закони досконалими для розвитку держави.

З участю у їх перших дебатах на рівні міста учасників привітали начальник міського управління молоді і спорту Сергій Ремез та керуючий справами міськвиконкому Юлія Сабій.

Переможців дебатів чекав спеціальний кубок.

Ірина Салій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *