Без категорії

Цифрові платформи управління містом: Хмельницький ділився досвідом

У рамках Програми сприяння громадській активності “Долучайся!”, що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні, відбувся онлайн-марафон “Цифрова громада: досвід України”.

В заході, організованим Радою реформ Рівного разом із Коаліцією “Реанімаційний Пакет Реформ”, взяли участь представники Хмельницької, Львівської та Вінницької громад.
Хмельницька міська рада в кінці 2020 року визначила цифрову трансформацію стратегічним пріоритетом розвитку громади та затвердила Програму цифрового розвитку на 2021-2025. Крім цього, Хмельницький — одне з перших міст в Україні, де призначили відповідальну особу з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації виконавчих органів міської ради. Нею стала керуюча справами виконавчого комітету Юлія Сабій. Серед пріоритетних проєктів — впровадження електронних послуг та розширення функціоналу Кабінету мешканця, розвиток відкритих даних, створення геопорталу міської ради, розвиток системи відеоспостереження тощо. А ось Рівне лише розпочинає активну роботу у цьому напрямку. Тож досвідом Хмельницької громади, яка є лідером цифрової трансформації, під час онлайн-марафону з представниками громад українських міст ділилася саме Юлія Сабій. Посадовиця розповіла, що питаннями цифровізації опікується комунальне підприємство “Хмельницькінфоцентр”. Крім цього, на рівні усіх структурних підрозділів визначено відповідальних осіб. “Хмельницька міська рада, як орган місцевого самоврядування, сьогодні відкрита перед громадою. Відкритість — це обізнаність громади з тих напрямків цифровізації, які сьогодні міська рада впроваджує, — зазначила Юлія Сабій. — Комфорт і безпека прописані у Програмі цифрового розвитку Хмельницької міської ради. Ми говоримо про розумне управління, розумне містобудування, інфраструктуру, розумні послуги тощо. Командна робота і стратегічна мета дає можливість досягати саме цього результату”.
Юлія Сергіївна також розповіла, що до формування, наповнення відкритих даних на порталі MyСity Хмельницька міська рада активно залучає молодь громади, аби вона вчилася працювати і подавати свої ініціативи, які в подальшому можуть бути впроваджені не лише на рівні міської територіальної громади, а й України.Завдяки порталу відкритих даних MyСity жителі стали більш поінформовані. Це, зі свого боку, вплинуло на зменшення звернень громадян для отримання необхідної інформації.
Фахівці з питань цифровізації міст Хмельницького, Львова та Вінниці давали поради, як Рівненській громаді ефективно розпочати шлях цифрових змін, якими мають бути першочергові кроки та як зробити управління громадою більш автоматизованим.

Євген Котюк

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *