Без категорії

Сільські книгозбірні стали хабами

Комп’ютерну техніку отримали сільські бібліотеки Хмельницької тергромади. Це стало можливим завдяки проєкту “Дія. Цифрова освіта”.

Бібліотеки міста мають чималий досвід використання онлайн-сервісів та сучасних каналів цифрової комунікації. А з моменту запуску національної онлайн-платформи “Дія. Цифрова освіта” книгозбірні стали амбасадорами цифрової грамотності. Адже у 15 бібліотеках є всі можливості для навчання: комп’ютери та швидкісний інтернет, але головне — бібліотекарі, які, аби навчати відвідувачів, постійно вдосконалюють свої знання. Сьогодні хаби (центри) цифрової освіти вже діють майже в усіх мікрорайонах міста.
З нового року до бібліотечної системи міста приєдналися ще 14 сільських філій. І нещодавно в рамках проєкту “Дія. Цифрова освіта” вони отримали 8 комп’ютерів. Зокрема, це Давидковецька філія №5, Пироговецька № 18, Масівецькака №22, Водичківська №27. За інформацією Міністерства цифрової трансформації України, техніку надали партнери — Favorit Foundation. Також партнерами є Офіс Президента України та Українська бібліотечна асоціація. На даний час Пироговецька та Масівецька філії підключені до Інтернету за кошти міського бюджету. Там встановлено по два комп’ютери. Ці книгозбірні вже стали офіційними хабами проєкту “Дія. Цифрова освіта”. Відтепер жителі цих сіл зможуть безкоштовно отримати доступ до сайту “Дія. Цифрова освіта” та пройти навчання з цифрової грамотності.
“Наша бібліотека обслуговує близько 900 осіб, і дуже важливо мати в селі доступ до Інтернету, навчитися користуватися сучасними гаджетами, адже більшість послуг зараз можна отримати, не виходячи з дому. Таке навчання можна пройти на проєкті “Дія. Цифрова освіта”. Буду навчатися з допомогою фахівців центральної бібліотеки міста Хмельницького і потім навчатиму сама”, — зазначила бібліотекарка села Масівці Катерина Шатунська.
“Дуже зручно, що навчальні серії поділені за рівнями складності. Я вже самостійно опанувала декілька освітніх серій, а тепер навчаю читачів. Найбільше хочуть освоїти банківські послуги, замовлення товарів в інтернеті, оплату комунальних послуг та інші”, – розповіла бібліотекарка Пироговецької філії Мар’яна Станіславська.
У Давидківцях та Водичках планують встановити техніку та підключити бібліотеки до мережі Інтернет наприкінці літа.

Сергій Карван

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *