Без категорії

Хмельницький-Наманган: співпраця і побратимство

28 травня Хмельницький побратався з узбецьким Наманганом —— містом, другим за чисельністю населенення, після Ташкенту. Місто стрімко розвивається та є лідером текстильної промисловості Середньої Азії.

Угоду про співпрацю підписували на найвищому рівні за участі хокіма Наманганської області Шавката Абдуразакова, посла України в Узбекистані Миколи Дорошенка, хокіма Намангану Гофіра Джамалова. Угода сприятиме співпраці в галузях легкої промисловості, науки, культури, охорони здоров’я, освіти, спорту, молоді, туризму та охорони навколишнього середовища. Попередньо між містами була напрацьована “дорожня карта” з реалізації міжрегіонального та двостороннього співробітництва, а також налагоджені зв’язки між підприємцями, в тому числі виробниками текстилю та сільгоспвиробниками.
Нещодавно делегація з Хмельницького повернулася з Намангану, де провела ряд зустрічей із власниками і керівниками підприємств текстильної промисловості, виробниками тканин тощо. Коментуючи поїздку, міський голова Олександр Симчишин відзначив, що місто Наманган зробило просто неймовірно різкий ривок у розвитку текстильної галузі, створивши за три роки сотні підприємств, на яких працює від 50 до 2500 людей. Це вдалося завдяки програмі вільних економічних зон, дуже низьким кредитним ставкам, фінансуванню державою участі місцевих виробників в міжнародних виставках, хорошій сировинній базі, низьким цінам на енергоносії. За словами міського голови, для легкої промисловості нашого міста узбецькі текстильники постачатимуть якісну тканину. Водночас місцевий бізнес Намагану цікавився й нашими трансформаторами, радіаторами опалення та медом. “Це перший досвід формалізації відносин між Україною та Узбекистаном на рівні міст і регіонів. Наманган готовий постачати тканину для нашого швейного виробництва. А легка промисловість, зокрема швейна галузь, є однією з пріоритетних у стратегії розвитку міста Хмельницького до 2025 року. На серпень вже плануємо візит нашої бізнес-делегації винятково для зустрічі з бізнесом Намангану. І реально в серпні чекаємо перших контрактів, укладених між нашими легковиками,” — повідомив Олександр Симчишин.
Наманган наразі чи не єдине місто-побратим, де помітні реальні перспективи для широкої співпраці, зокрема в сфері й професійно-технічної освіти . “Вони навчаються на суперсучасній базі, а не на ліфтах 30-літньої давності чи на швейних машинках, яким вже місце в музеї. Ми хочемо побачити реальну якість випускника і якість всього навчального процесу безпосередньо, щоб, цілком можливо, впроваджувати це в себе. Цього так само хоче й наш бізнес”, — переконаний міський голова.
Відтак рамках робочої зустрічі, хмельницька делегація побувала в нещодавно відкритому освітньому центрі Намангана. У закладі впроваджена дуальна система професійної освіти: від сантехніка, електрика — до офіціанта, няньки, покоївки — всього 54 нарямки з 3-4-місячним терміном навчання. В ході освітньої зустрічі також домовилися про обмін делегаціями. Від Намангану, який називають містом квітів, Хмельницький перейматиме й досвід озеленення.
А вже у вересні планується спільний бізнес-форум стосовно налагодження співпраці з містом-побратимом.

Ольга Сєргєєва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *