Без категорії

Герб — історія і символ

Об’єднані територіальні громади повинні мати власний герб. Доцільність зміни символіки регіонів подільського краю, зокрема міської громади, минулого четверга обговорювали хмельницькі геральдисти та краєзнавці.
За рекомендаціями Українського геральдичного товариства та державної комісії з нагород і геральдики, при створенні герба територіальної громади слід орієнтуватися на символіку, яка вже існує на її теренах. Герб тергромади має графічно чітко і лаконічно її характеризувати. Територіальний символ може складатися з окремих елементів гербів сіл, які увійшли в громаду, або ж це може бути самостійний новостворений герб. Якщо доцільне останнє, то хто створюватиме новий символ?
Голова обласного відділення Українського геральдичного товариства Валентин Ільїнський стверджує, що при цьому важливо знати не тільки особливості певної адміністративної території, а й її історію, символіку, яка тут використовувалася тощо, художні прийоми герботворчості. Більше того, геральдисти та краєзнавці закликають не поспішати з створенням нових гербів. Адже в деяких регіонах України укрупнення адміністративних територій ще триває, приєднуються нові населені пункти. Їх кількість певними символами також може вказуватися на гербі, і в разі приєднання нових герб потрібно буде знову змінювати.
Щодо герба Хмельницької територіальної громади, фахівці стверджують, що символ міста, який нині існує, цілком може таким залишитись.
Питання, чи створювати новий герб територіальної громади чи утвердити теперішній герб Хмельницького, мають обговорити мешканці громади.

Ірина Салій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *