Соціум

Уряд продовжує доїти місцеві бюджети

Влада хоче перекласти сплату частини акцизу з роздрібного продажу тютюнових виробів на великих гравців, проте таким чином муніципалітети можуть втратити 2,4 млрд грн.

Якщо пакет змін до Податкового кодексу буде ухвалений, то акцизний податок йтиме в державний бюджет, а звідти вже буде перерозподілятися між місцевими бюджетами. Та чи будуть надходження з держбюджету співмірними з тими, які громади отримують від акцизів? Це питання, яке ставить під сумнів АМУ. Окрім цього, за урядовим законопроєктом, податок з продажу тютюнових виробів мають сплачувати не місцеві підприємці, а це 5% відповідного податку, який йде до місцевого бюджету, а виробники цигарок — Philip Morris або Japan Tobacco International. На думку авторів законопроєкту, це дозволить додатково залучити до державного бюджету 1,9 млрд грн. При цьому їм абсолютно байдуже, що за такої рокіровки муніципалітети можуть втратити значно більше. При цьому компенсувати такі значні втрати громадам Мінфін не зможе. Таку заяву зробив виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан. “Всі пропозиції податкової реформи в частині місцевих бюджетів ми з Мінфіном відпрацювали і їх підтримуємо, бо це збільшить надходження громад. Ми навіть звернулися до ОПУ, щоб пропозиції були розглянуті Президентом як невідкладні. На жаль, на фініші обговорення окремі лобісти, прикриваючись іменем Президента, заклали в концепцію положення щодо вилучення з бюджетів громад 5% роздрібного акцизу з тютюну. Ми це категорично не підтримаємо, бо втрати муніципалітетів складуть 2,4 млрд грн. Такі норми вигідні власникам роздрібних мереж, які не хочуть адмініструвати місцевий акциз з тютюну. Не думаю, що тютюнові компанії будуть підтримувати таку ініціативу. Сьогодні вони мають на своєму боці всі громади, які борються з нелегальним обігом цигарок, бо отримають акциз від їх легального продажу. Якщо муніципальну владу позбавлять місцевого акцизу з тютюну, їй простіше буде підтримати ініціативи про жорсткі обмеження продажу тютюнових виробів на території громад. Хто тоді програє більше: виробники, ритейл, Мінфін? Думаю, питання риторичне — всі”, — наголосив виконавчий директор Асоціації міст України.
Хмельницьке регіональне відділення АМУ, яке представляє інтереси 38 громад області, спрямувало звернення до народних депутатів Олександра Гереги, члена комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, та Олени Копанчук, членкині комітету з питань бюджету, інших депутатів від Хмельниччини із проханням захистити інтереси самоврядування, врахувати позицію громад та аргументацію Асоціації міст України, не допустити вилучення з місцевих бюджетів роздрібного акцизу на тютюн, яке понесе за собою грошові втрати муніципалітетів всієї України.

Лариса Лазаренко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *