Актуально

Святослав Реріх у Хмельницькому

У Подільському культурно-просвітницькому центрі ім. М.К.Реріха відкрили пам’ятник всесвітньо відомому художнику і просвітителю.

Це перший в Україні памʼятник знаменитому художнику, вченому і громадському діячеві. Святослава Реріха вшановують в Індії як її видатного художника.Тому такий же монумент, як у Хмельницькому, відкрили в східній крані. Автор робіт — відомий український скульптор Олексій Леонов.
“Відкриття памʼятника — подія для міста. Саме в цей день, 60 років тому, відійшов у вічність рідний брат Святослава Реріха — Юрій. Тому цю дату обрали для урочистостей. Маємо пишатися тим, що в Хмельницькому є скульптура художника, який увійшов у десятку кращих портретистів світу за визнанням Паризької академії мистецтва. Крім того, він селекціонер, науковець. Радий, що мав честь наживо спілкуватися зі Святославом Реріхом — особистістю першої величини”, — зазначив президент ради Подільського культурно-просвітницького центру Станіслав Крук.
Народився Святослав Реріх 1904 року в російському Санкт-Петербурзі, а прощалися з великим мислителем і митцем 1993 року в індійському Бангалорі. Його творчий доробок — понад чотири тисячі картин, якими пишаються відомі галереї світу.
Святослав навчався в Королівській академії мистецтва в Лондоні. Закінчив Колумбійський університет, аспірантуру Гарвардського університету. У 19 років став директором міжнародного центру мистецтва “Корона Мунді” в Нью-Йорку. У 32 роки його імʼя внесли у “Список безсмертних” (французький реєстр найвидатніших майстрів світу). Цікавився орнітологією, ботанікою, мінералогією, тибетською фармакопеєю, філософією, астрологією. Його мистецтво, педагогічна та громадська діяльність були пов’язані з ідеями “живої етики”. “Прагніть до прекрасного!”, — заповідав Святослав Реріх. Це був головний девіз його життя та творчості.
В 1989 році Святослав Реріх благословив хмельницьких активістів-гуманістів, включно з Станіславом Круком, на створення Подільського культурно-просвітницького центру ім. М.Реріха. І вже наступного року центр був зареєстрований. Головний напрямок діяльності — культурно-просвітницька робота, збереження культурної спадщини краю.

Ірина Салій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *