Акцент

Палац спорту в очікуванні держфінансування

Хмельницький Палац спорту потрапив до переліку об’єктів спортивної інфраструктури, яким за рішенням міжвідомчої комісії буде надана державна субвенція на продовження будівництва. З 800 мільйонів гривень, які передбачені у держбюджеті на схожі об’єкти, Хмельницький отримає 70. Проте цю суму ще має підтвердити Кабмін.

Палац спорту — наймасштабніший і водночас найдорожчий об’єкт, який споруджують у Хмельницькому за останні 30 років. Перший камінь під його будівництво був закладений в березні 2019 року, після перемоги в конкурсному відборі, а вже буквально за рік його готовність склала майже 50 відсотків! За таких темпів та при стабільному надходженні коштів цільової субвенції з державного бюджету, як і передбачалось, будівництво палацу спорту можна було б завершити до кінця 2020-го. Та попри те, що проєкт й надалі отримував перемогу в конкурсних відборах, виконуючи усі зобов’язання щодо співфінансування об’єкта, держава “взяла паузу”. І навіть після того, як міжвідомча комісія на власні очі побачила масштаб будівництва і погодила виділити на об’єкт 60 мільйонів гривень, жодної копійки з держбюджету так і не надійшло. Відтак впродовж 2020 року будівництво Палацу спорту велося винятково за кошти міського бюджету. Власним коштом місто продовжувало будівельні роботи на об’єкті й з початку цього року, спрямувавши з бюджету 17 мільйонів гривень.
До 20 квітня тривав термін подачі заявок на державне співфінансування. Хмельницький подав повний пакет документів першим. За словами міського голови Олександра Симчишина, нині в Офісі президента й у Міністерстві молоді та спорту гарантують, що Хмельницький отримає 70 мільйонів гривень, і держава навіть зможе збільшити фінансування.
Загалом будівництво Палацу спорту вже профінансовано в сумі 137,9 млн грн, з яких 56,9 млн грн виділено з міського бюджету та 82 млн грн — з державного.
“Якщо Хмельницькому з держбюджету виділять 150 мільйонів гривень, то будівництво завершиться до кінця року”, — запевнив Олександр Симчишин.
За словами міського голови, якщо так станеться, то Палац спорту зможе наступного року приймати деякі змагання. Частину устаткування для нього заплановано закупити цього року. Решту поступово.
“Більшість устаткування буде універсальним і мобільним. Наприклад, у проєкті передбачено спеціальне покриття для футзалу, яке відповідає європейським кубкам. Але не проблема, що місцева команда деякий час гратиме на звичайному паркеті, а ми купимо це покриття впродовж 2022-го. До того ж в адміністративній будівлі є частина залів, з функціюванням яких ми ще не визначилися. Якщо це будуть індивідуальні силові види спорту, то купуватимемо татамі. Якщо фехтування, то купуватимемо спеціальні фехтувальні станції”, — зазначив міський голова.
Щодо благоустрою території, то його здійснять вже наступного року, спорудять також наземний паркінг.
Нагадаємо читачам, що, за проєктом, арена Палацу спорту розрахована на 3000 сидячих місць. Чотириповерхова споруда матиме чотири спортивні зали площею 290 квадратних метрів кожен. На першому поверсі тренуватимуться спортсмени вищої кваліфікації та проводитимуться змагання всіх рівнів, в тому числі й міжнародні. Другий поверх слугуватиме для загальнофізичної підготовки та активного відпочинку мешканців різних вікових груп з тренажерними залами, медичним блоком, роздягальнями, гардеробом. Як зазначив Олександр Симчишин, це буде не просто міський об’єкт, а загальнодержавний, один з найбільших у всій Правобережній Україні і найпотужніший об’єкт в місті за часи незалежності.

Ольга Сєргєєва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *