Пріоритет

Замість травмпункту — сучасний травмоцентр

У міській дитячій лікарні розпочали реконструкцію відділення екстреної (невідкладної) медичної допомоги. Загальна вартість робіт понад 18 млн грн.

Зазвичай до травмпункту дитячої міської лікарні за одну добу звертається немало постраждалих. На відміну від аналогічного дорослого, тут немає піку лише взимку. Адже для дітей літо починається катанням на скейтах, роликах, вуличним футболом, купанням у водоймах, а активне дозвілля без травм не обходиться. Втім тут не лише вправляють пальці чи лікують переломи та забої. Нерідко нещасні випадки вимагають серйозного лікування, коли важлива кожна хвилина. За словами завідувача травмпункту Хмельницької дитячої лікарні Віталія Одарчука, у таких випадках життя рятує не лише професіоналізм, а й час. “Саме протягом першої години після нещасного випадку медична допомога найбільш ефективна і дозволяє мінімізувати розвиток небезпечних ускладнень. В медицині цей час називають правилом золотої години”, — каже лікар. А щоб усе необхідне медобладнання було, як кажуть, під рукою, в лікарні взялися за реконструкцію травмпункту. Замість нього буде повноцінний цілодобовий травмоцентр в межах нового сучасного відділення екстреної (невідкладної) медичної допомоги.
“Паралельно оновлюємо медичне обладнання і купуємо нове. У 2020 році наша міська дитяча лікарня виграла грант від уряду Японії за програмою “Кусаноне”. Він профінансував купівлю інноваційного наркозно-дихального апарату і апарату УЗД. Вартість обладнання — 2,4 млн грн. Міська дитяча лікарня отримала його безкоштовно! Обладнання вже запускають у роботу. Воно дозволить надавати допомогу дітям з важкими травмами максимально оперативно, без транспортування до інших відділень, як це було раніше. Також під медичною седацією будуть проводитися болючі маніпуляції. Це збереже не лише фізичне здоров’я, але й психологічний стан дитини”, — зазначив міський голова Олександр Симчишин на своїй сторінці у Фейсбук.
За словами міського голови, починаючи з 2016 року, місто активно бере участь у міжнародних грантових програмах, які допомагають впроваджувати новітні технології, втілювати інноваційні проєкти і змінювати місто, адже лише коштів платників податків задля цього не вистачить.
“Приємно, що грантових історій у нас вже чимало, а отже, ,позабюджетний ресурс, який ми залучаємо для розвитку міста, досить вагомий!” — коментує міський голова.

Ольга Сєргєєва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *