Від слова до діла

Асфальт — лише якісний

У Хмельницькому почала працювати комунальна лабораторія перевірки якості будівельних матеріалів.

В останні роки місто розбудовується швидкими темпами. Зʼявляються нові ошатні квартали, сучасні магістралі. Зокрема, оновлюється покриття хмельницьких доріг. І, безумовно, важливо робити все якісно, відповідно до європейських стандартів. Міський голова Олександр Симчишин ініціював створення в Хмельницькому випробувальної лабораторії будівельних матеріалів. Власним коштом її облаштувало комунальне підприємство “Технагляд”, по провулку Човновий, 11. Минулого четверга новий заклад презентували. Наразі це перша комунальна лаболраторія такого рівня.
“Тут тестуватимемо якість асфальтобетонної суміші, щебеню, піску, наповнювачів асфальтобетону тощо. Для аналізу братимемо зразки на прокладених дорогах, тротуарах, а також на заводах, які виготовляють будматеріали. Далі робитимемо експертизу на відповідність зразків до встановлених норм та проєктно-кошторисної документації. Якщо все дотримано, підрядник отримує підтверджувальний документ. Якщо ні, зобов’язаний виконати роботи наново за власні кошти. Безвідповідального виконавця тепер зможемо притягнути до відповідальності в суді”, — зазначає директор КП “Технагляд” Андрій Петрук.
Для лабораторії закупили сучасне обладнання від італійського та вітчизняного виробників. Тут є потужні преси, ванни, високотемпературні печі, сита для відсіювання зразків наповнювача асфальту, прилад, який бере зразки асфальту на дорогах тощо. Якість обладнання підтверджує відповідний сертифікат. Загалом на обладнання витратили 950 тисяч гривень, а на благоустрій, електромонтажні роботи та внутрішнє опорядження приміщення — понад 250 тисяч гривень. Нагадаємо, це кошти комунального підприємства. З бюджету міста на облаштування лабораторії грошей не виділяли.
“Тепер можемо контролювати будівельні матеріали в процесі їх виготовлення на асфальтовому заводі, доставки та безпосередньо під час вкладання покриття. А також брати зразки для тестування і через деякий час після прокладання асфальту. Перевірки здійснюватимемо без попередження, планово й позапланово. Про них знатиме лише замовник, як правило, це міський департамент житлово-комунального господарства. Важливо, що нова лабораторія зможе діагностувати й недержавні замовлення. Це дасть змогу отримати додаткові кошти. В області кількість таких лабораторій можна перерахувати на пальцях руки”, — додає міський голова Олександр Симчишин.
Контроль якості будматеріалів здійснюватимуть кваліфіковані спеціалісти, які мають фахову освіту та пройшли відповідне навчання. У день відкриття лабораторії працівники та міський голова протестували кілька зразків асфальту з міських вулиць. Порушень не виявили.

Ірина Салій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *