Без категорії

Народне свято звитяги

Марш Героїв, який 23 травня, в неділю, велелюдною ходою, у супроводі військових оркестрів, пройшов центральними вулицями міста, об’єднав у святкових колонах наших звитяжців — учасників російсько-української війни, військовослужбовців різних частин, прикордонників, бійців добровольчих батальйонів, волонтерів, ветеранську спільноту.

Нинішній рік — особливий у календарі цього свята. День Героїв 80 років тому заснували українські націоналісти на пошанування лицарів України, які впродовж усього ХХ століття боролися за нашу свободу: з часу проголошення УНР, років боротьби УПА проти німецьких і московських окупантів. І в ХХІ столітті ми знову захищаємо нашу рідну землю від московського загарбника.
У Хмельницькому вперше масово відзначили День Героїв за ініціативи міської влади у 2016 році. Тоді ж започаткували традицію вшановувати на святковій сцені перед кінотеатром імені Т.Шевченка героїв сьогодення, учасників російсько-української війни – воїнів, волонтерів. Ми пишаємося, що наше місто вже має традиції, які об’єднують героїв кількох поколінь. У 2018 році встановлені меморіальна дошка Євгенові Коновальцю, барельєфи Романа Шухевича, Кості Місевича,раніше – стелу Героїв на майдані Незалежності.
У нинішньому марші взяли участь понад тисячу хмельничан. Офіційно урочиста хода розпочалася о 15 годині, але ще пополудню на майдан Незалежності почали сходитись хмельничани. У центрі уваги — наші звитяжці, які прийшли на свято у військових строях, з прапорами своїх військових підрозділів: і ЗСУ, і добровольчих батальйонів. Майже в усіх — нагороди за мужність, за вірність Україні. За сім років війни наших героїв стає все більше, на жаль, чимало з них не повернулись з боїв, чимало – втратили здоров’я. Ця війна розділила наше життя на до і після, але вона не роз’єднала націю, а згуртувала, і найбільший внесок у сучасну історію зробили саме вони — герої, яких ми вшановуємо, яких любимо і якими пишаємося.
“День Героїв! Державне-недержавне свято, а в Хмельницькому — одне із найбільших і вже не один рік! В Хмельницькому — це свято народне, і це найголовніше! Шануймо своїх Героїв! Вірю, що прийде той час, коли місто зустрічатиме не військову ходу, як сьогодні, а справжній парад Перемоги! Ми з вами, хлопці і дівчата!
Вічна шана і пам’ять тим, хто віддав життя на війні… Сьогодні відзнаки “Мужність і відвага” отримали три родини воїнів-героїв, що загинули: Богдана Бігуса, Олександра Фарини, Віктора Пасєки.
Мав честь тиснути руку і вручити відзнаку громади легендарному воїну Сергію Іванчуку! 15 наших бійців отримали відзнаки “Воля і мужність”.
Дякую всім вам: тим, хто захищав і захищає, хто чекає і підтримує, хто лікує і рятує життя, хто волонтерить, хто будує і допомагає, хто щодня робить добре свою справу для країни! У кожного своя роль на великому фронті боротьби за Українську Державу!” — зазначив міський голова Олександр Симчишин.
Разом із представниками влади військовослужбовці й ветерани російсько-української війни вшанували пам’ять про усіх борців за Україну: лицарів Київської Русі, козаків Гетьманської доби, гайдамаків, опришків, Січових стрільців, вояків Армії УНР, ОУН-УПА, а також героїв Небесної Сотні та сучасних захисників, які віддали свої життя за Україну у війні з російським агресором. Святкування розпочали військовим салютом та покладанням квітів до стели Героїв та до пам’ятника Небесній Сотні. Після спільного виконання Державного Гімну молитву за живих і полеглих українських героїв прочитав капелан ракетної бригади “Свята Варвара”, архімандрит Даниїл Тарнавський.
Задовго до урочистої ходи, з 10-ї до 13-ї години, тривала виставка військової техніки, озброєння та спорядження військових частин Хмельницького гарнізону на майданчику перед кінотеатром іт. Т.Шевченка. Там же, по звершенню маршу, відбулося нагородження відзнаками військових і родин загиблих бійців.
Олександр Симчишин вручив військовослужбовцям, добровольцям, ветеранам відзнаки міського голови та три сертифікати на грошову компенсацію за неотримане житло. Потім проходили показові виступи курсантів прикордонників, кінологів. Концертні номери дарували учасникам свята наші професійні та самодіяльні мистецькі колективи.
Усі виступи завершувались скандуванням: Слава Україні! Героям слава! Святковий день переконав: націю роблять сильною її герої.

Тетяна Слободянюк

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *