Акцент

103 – номер, яким рятують супергерої

Нещодавно в НВК №9 завершився міжнародний проєкт “Супергерої FAST”. Зародився він у македонському університеті за підтримки кампанії Angels. А згодом його підтримала Всесвітня організація боротьби з інсультом. Мета проєкту – познайомити суспільство з головними ознаками інсульту та наголосити на необхідності негайної дії для порятунку хворого.

Амбасадоркою “Супергерої FAST” в місті та області стала вчитель молодших класів НВК №9 Тетяна Колодій.

“Нині інсульт є другою основною причиною смертності в світі, третьою причиною інвалідності та однією з головних причин втрати бабусів та дідусів для дітей. Частішають випадки раннього інсульту. Нерідко постраждалі від цієї хвороби залишаються інвалідами на все життя лише тому, що не отримали своєчасну допомогу. Знаю про інсульт не з чуток. Кілька років тому від нього постраждала моя мама. І лише терміновий дзвінок лікарю допоміг її врятувати. Якби я не зреагувала миттєво, наслідки інсульту могли б стати фатальними. Тому й зробила заявку на участь у проєкті. Хотілося навчити своїх учнів розпізнавати головні ознаки інсульту, це дуже легко. І навіть дитина може врятувати життя своїм бабусям й дідусям, негайно зателефонувавши на номер швидкої допомоги”, – розповідає вчителька.

Протягом п’яти уроків другокласники НВК №9 в ігровій формі вивчали головні ознаки інсульту й те, як діяти, якщо хвороба раптово вразила когось із близьких. Діти переглядали спеціальні мультфільми, героями яких стали дідусі Остап та Руслан, бабуся Мотря та їхній кмітливий онук Чарлі. Раніше дідусь Остап із онуком розважали один одного смішними гримасами. Але якось під час гри дідусеві перекосило обличчя. Це перша ознака інсульту, яку навчилися розпізнавати діти. Дідусь Руслан був дуже сильним, міг підняти автомобіль та важкі штанги. Але на одному із занять спортом йому раптово відняло руку. Віднімання кінцівок – теж головний сигнал інсульту. Бабусю Мотрю онук любив “більше, ніж казки на ніч”, бо вона дуже гучно й гарно співала. Але від інсульту в старенької відняло мовлення – паралізувало язик та губи.

І хто зна, що було б з літніми родичами Чарлі, якби він не знав, як розпізнати інсульт і миттєво не зателефонував 103. Вчасно зателефонувавши медикам, повідомивши, що у них – інсульт, Чарлі став юним супергероєм, який врятував життя.

“Супергероями FAST”, тобто дуже швидкими й кмітливими, відчули себе й другокласники хмельницької школи. Вони освоїли головну інформацію про інсульт, дізналися його ознаки. А найголовніше засвоїли правило, що для порятунку потерпілого не потрібно гаяти ні хвилини – терміново набрати номер 103!

Для кожного маленького супергероя за підтримки батьків пошили спеціальні футболки з написами “Супергерої FAST”. Вони імітували порятунок потерпілого від інсульту та боролися з антигероєм Тромбом. Його причинами є неправильне харчування, стреси, шкідливі звички та захворювання судин. Діти засвоїли правило – періодичного обстежуватися в лікаря, щоб попередити хворобу.    

“Тепер знаю, якщо побачу перші ознаки інсульту в рідних, зателефоную 103. Назву своє імʼя, прізвище, повідомлю, що в людини інсульт та назву свою адресу. Багато моїх ровесників не знають своїх домашніх адрес. А це дуже важливо, навіть для випадку, якщо загубимося від батьків”, – каже другокласник Артем Штельмах.

Організатори проєкту впевнені, що діти здатні змінити світ на краще. З дитинства навчаючи дітей, суспільство стає стійкішим до проблем інсульту. Часто не всі дорослі уміють одразу розпізнавати інсульт і не знають, як діяти у випадку його ураження. Поширюючи інформацію, отриману на уроках, діти навіть можуть навчити старших.     

Корисний  проєкт “Супергерої FAST” зацікавив і решту вчителів міста та області. Тому Тетяна Колодій продовжила свою місію амбасадорки, навчаючи інших вчителів методиці “Супергерої FAST”. Її консультації онлайн пройшли понад п’ять десятків вчителів області. І  тепер уроки, присвячені інсульту, проводяться в інших школах міста.

Ірина Салій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *