на часі

Бізнес починається з державної реєстрації

Пандемія коронавірусу продовжує руйнувати економіки багатьох країн. Але світ потроху починає приходити до тями. І вкупі з негативними наслідками перед бізнесом відкриваються й нові можливості. Тож, якщо ви втомились від статусу найманого робітника і вирішили розпочати свій бізнес, не кваптесь. Звісно, все починається з ідеї та бізнес-плану. Але правильне оформлення власної справи є не менш важливим і сприяє її подальшому розвитку. По це наша розмова з начальником управління з питань реєстрації Хмельницької міської ради Сергієм Гончаром.

— Пане Сергію, приміром я хочу започаткувати свою власну справу, з чого почати?
— Юридично бізнес починається з державної реєстрації суб’єкта підприємницької діяльності — фізичної особи-підприємця (ФОП) або юридичної особи. Доволі багато “інтернет-підприємців” або офлайн-продавців на ринках працюють без реєстрації і не сплачують податки. Це дуже сумнівний плюс, адже така діяльність може призвести до значних втрат.
Оскільки ведення бізнесу без реєстрації є незаконним і може призвести до отримання власником штрафу від 17 до 34 тис. грн з можливою конфіскацією обладнання, товарів і виручки. Якщо ж власника спіймають повторно, то штраф сягне 85 тис. грн. Зазвичай підприємці рано чи пізно визнають необхідність “узаконення” бізнесу. Усі більш-менш відомі та серйозні інтернет-майданчики вже вимагають документи про реєстрацію бізнесу, не кажучи про великих контрагентів або умови участі у різних тендерах.
Тому бізнес потрібно реєструвати без державної реєсртації його розвиток сьогодні є неможливим.

— А хто виконує цю функцію? Куди потрібно звертатися?
— Суб’єктами державної реєстрації є виконавчі органи сільських, селищних та міських рад. А державною реєстрацією юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, формуванням та веденням Єдиного державного реєстру займається відділ державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, який входить до складу управління з питань реєстрації Хмельницької міської ради. Він знаходиться за адресою: м. Хмельницький, вул. Соборна, 16.
Державна реєстрація юридичних осіб або фізичних осіб-підприємців проводиться незалежно від місця знаходження юридичної особи в межах області, а фізичної особи-підприємця в межах України.

— Так це ж, мабуть, потрібно зібрати цілу купу різних довідок, документів, скажімо мені, як майбутньому ФОПу?
— Це хибна думка. Для державної реєстрації фізичної особи підприємцем подається усього два документи: заява про державну реєстрацію фізичної особи підприємцем та заява про обрання фізичною особою спрощеної системи оподаткування та/або реєстраційна заява про добровільну реєстрацію як платника податку на додану вартість за формою, затвердженою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної податкової і митної політики, — за бажанням заявника. Якщо ж фізична особа досягла 16 років і має бажання займатися підприємницькою діяльністю, але не має повної цивільної дієздатності, то у такому випадку потрібна ще нотаріально засвідчена письмова згода батьків (усиновлювачів) або піклувальника чи органу опіки та піклування.
У випадку, якщо це має бути сімейне фермерське господарство, то потрібен договір (декларація) про створення сімейного фермерського господарства.

— А як довго усі ці документи розглядають державні реєстратори?
— Протягом 24 годин після надходження документів, поданих для державної реєстрації та проведення інших реєстраційних дій, крім вихідних та святкових днів.

— Яка вартість адміністративних послуг, які надаються відділом державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців?
— Державна реєстрація юридичної особи або фізичної особи-підприємця здійснюється на безоплатній основі. І лише в разі реєстрації змін до відомостей юридичних осіб, крім органів державної влади та місцевого самоврядування, розмір адміністративного збору на сьогоднішній день складає 680 гривень. Згідно з чинним законодавством, ця сума адміністративного збору залежить від прожиткового мінімуму для працездатних осіб. А ось приватні підприємці сплачують 230 гривень за надання адміністративної послуги за державну реєстрацію змін відомостей про прізвище, ім’я, по батькові або місцезнаходження фізичної особи- підприємця. При зміні видів діяльності адміністративний збір з приватних підприємців не стягується.
За надання відомостей з ЄДР також сплачується адміністративний збір. За надання витягу в паперовій формі — 110 грн. та та 160 грн. — за надання документів на електронних носіях з реєстраційної справи.

— А взагалі в якому вигляді можливо отримати інформацію з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань?
— Відомості, що містяться в Єдиному державному реєстрі, надаються у вигляді: безоплатного доступу через портал електронних сервісів; документів у паперовій та електронній формі, що містяться в реєстраційній справі; витягів у паперовій та електронній формі, що містять відомості, актуальні на момент запиту або на визначену дату.

— Сьогодні чимало послуг у різних сферах можна отримати в режимі онлайн. Чи є можливість зареєструватися приватним підприємцем так само в режимі онлайн?
— Так, не виходячи з дому або офісу є можливість зареєструватися в режимі онлайн через Єдиний портал державних послуг ДІЯ, але при наявності електронного цифрового підпису.

— А якщо це товариство з обмеженою відповідальністю? Чи є можливість і його зареєструвати в режимі онлайн?
— Через Єдиний портал державних послуг ДІЯ можливо зареєструвати юридичну особу у вигляді товариства з обмеженою відповідальністю у випадку, якщо воно буде діяти на підставі модельного статуту.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *