Акцент

Схожі, але різні

Показники, показання чи покази?

Чи звертали ви увагу на те, коли передаєте дані своїх лічильників, то у трьох різних комунальних підприємствах можете почути різні варіанти щодо називання цієї дії: одні пропонують передати показники, інші — показання, а треті — взагалі покази. То як все-таки правильно? Подивимось, як подає значення цих схожих за звучанням слів словник.
Отож, іменник показання у сфері кримінального права означає “усний або письмовий виклад обставин якої-небудь справи”: давати показання, перевірка показань, показання свідків. А в медицині — симптоми, ознаки, що вказують на доцільність лікування певними ліками: показання до хірургічного втручання; для госпіталізації є низка показань; встановлення показань; показання для призначення загального аналізу крові. А от у виробничо-технічній сфері іменник показання вживається на позначення даних вимірювальних приладів (про температуру, тиск, погоду і т. ін.): показання приладу; як перевірити точність показань тонометра. Щодо слова показник, то в широкому значенні воно позначає: свідчення, доказ, ознаку чого-небудь, наочні дані про результати якоїсь роботи, якогось процесу; дані про досягнення у чому-небудь; конкретні дані, часом виражені у цифрах, числах, кількісних вимірах: показник культури, показники економічного зростання, показники прибутковості підприємства, показник крові.
І нарешті останній із цих трьох близьких за звучанням слів — іменник показ. Він означає демонстрацію чогось: показ мод, показ колекції одягу, відкритий показ тощо.
Тому, я, приміром, роблю висновок, що ми можемо передавати, як показання, так і показники. Головне, не покази.

Наталя Захарчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *