Акцент

День Європи в Україні

День Європи, який відзначається у третю суботу травня —
це символ започаткування нової успішної моделі мирної
співпраці між державами, що ґрунтується
на спільних цінностях та інтересах.

Для Хмельницького цей день особливий, адже цього року Парламентська Асамблея Ради Європи оголосила місто переможцем щорічної премії Europe Prize. Тепер Хмельницький є володарем повного комплекту нагород Ради Європи: Диплома, Почесного Прапора, Таблиці Європи і Призу Європи. Це велика честь і для міста, і для кожного мешканця.
Головним майданчиком свята став Молодіжний парк. На кожній локації – окрема європейська країна, яку представляли учасники шкільних євроклубів.
Старшокласники НВК №9, наприклад, розповіли про Італію. Для відвідувачів Молодіжного парку вони підготували цікаві інтерактивні ігри з подарунками, а також флешмоб з італійським танцем. У руках тримали стрічки кольору італійського прапора.
Вихованці СЗОШ №8 представили Ірландію. Вони запрошували охочих розмальовувати лепреконів і отримати за це “золоту монету”. В Ірландії вірять, що ці казкові істоти приносять мішок золота кожному, хто має з ними справу. Дорослі в рамках заходу могли пройти тест на знання цікавих фактів про Ірландію й отримати значок трилисника, який є національним символом цієї країни.
Учні ЗОШ№9 розповіли про Польщу мовою країни, а таож підготували вікторину. Той, хто вигравав, отримував фенечки з кольорами державного прапору.
Чи знали ви, що Данія — країна щасливих людей? Тамтешні мешканці усе сприймають, як данність: і невдачі, й успіхи. Про це розповіли учні гімназії №2. А ще зазначили, що Данія дуже приваблива для туристів, які туди відправляються в захопливі круїзи.
Спробувати оливки, оливкову олію, грецький горіх та лавровий лист можна було разом з євроклубівцями НВО №5. Також вони розповіли про відомих грецьких основоположників медицини, філософії та культури.
Країну королеви — Велику Британію представили євроклубівці СЗОШ №1. Вони англійською розповіли про англійські символи: телефонну будку, Біг Бен, колесо огляду та інші. “Цікаво, що у Британському музеї знаходиться найбільша бібліотека у світі. Дуже люблю читати. Хотілося б побачити тамтешні старовинні рукописи. Загалом у музеї понад шість мільйонів книг”, — розповідає учениця Ірина Баренецька.
Поки школярі розповідали про європейські країни, майстер-класи з популярних європейських видів спорту провели представники фітнес клубу “Cпорт Ленд”. Охочі розім’яли мʼязи у кікбоксингу, кросфіті та йозі. А ввечері у Молодіжному парку публіку розважала музика молодого колективу “GRACE”.
“Вперше свою музику продемонстрували широкому загалу на минулорічному американському пікніку. Людям сподобалося, і тепер нас запрошують на інші заходи. Виконуємо музику, яку полюбляють у Європі та США: кантрі, блюз, поп. Співаємо здебільшого англійською мовою, але є й українськомовні пісні”, — розповідає лідер колективу Максим Паюк. Також Хмельницький почув мелодії міського муніципального естрадно-духового оркестру. У сутінках Молодіжний парк зібрав публіку на перегляд французької кінострічки “1+1”.
Впродовж святкових днів у парку можна було фотографуватися біля креативних тематичних зон.

Ірина Салій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *