Акцент

Хмельницький став переможцем у конкурсному відборі міст-партнерів USAID

Це сприятиме прискоренню реформ, спрямованих на оптимізацію та розвиток інфраструктури теплопостачання.

В березні цього року Україна та USAID “Проєкт енергетичної безпеки” підписали Меморандум про співпрацю в сфері централізованого теплопостачання. Хмельницький став одним із семи міст-переможців у конкурсі від USAID.
У рамках проєкту, який фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID), для нашого міста буде розроблений індивідуальний перелік заходів для підвищення якості теплопостачання. Зокрема, схема теплопостачання та довгострокова стратегія розвитку галузі. Також USAID “Проєкт енергетичної безпеки” допоможе залучити інвесторів для реалізації визначених інвестиційних проектів, що дозволить прискорити реформування централізованого теплопостачання, підвищити його ефективність та конкурентоспроможність.
Пріоритетними напрямками співпраці стане удосконалення нормативно-правової бази, забезпечення фінансово-економічної стабільності та розвитку комунальних теплопостачальних підприємств. А визначений комплекс заходів сприятиме покращенню їх технічних і фінансових показників. Все це допоможе кінцевим користувачам заощадити кошти завдяки зменшенню втрат та енергоспоживання.
“Якби ми самі розробляли схеми теплопостачання, то лише для одного підприємства це, орієнтовно, коштувало б приблизно 2 млн грн. Тобто, для нас це велика допомога. Окрім самої схеми, проєкт передбачає розробку конкретних інвестиційних проєктів з розрахунками ефективності”, — зазначив заступник міського голови Роман Примуш. За його словами, активні роботи щодо розробки схем теплопостачання розпочнуться вже цього року, і до кінця 2021-го реалізація проєкту в цій частині буде завершена.
Це вже не перший досвід успішної співпраці Хмельницького з американськими проєктами. У 2015-2019 роках місто брало участь у проєкті USAID “Муніципальна енергетична реформа в Україні”. Це дало змогу розробити стратегію муніципальної енергетичної політики до 2025 року, прийняти План дій зі сталого енергетичного розвитку Хмельницького та провести енергоаудит бюджетних закладів. Також завдяки програмі вдалося реалізувати інвестиційні проєкти з енергоефективності, заходи, спрямовані на зменшення викидів СО2 та побудувати систему енергетичного менеджменту за міжнародними стандартами. Якщо ж говорити мовою цифр, то за п’ять років місту вдалося реалізувати 76 проєктів у сфері енергоефективності, що дало змогу скоротити споживання енергетичних ресурсів на 17 961 МВт год, газу — на 5,8 млн м3 , а також на 434,8 тис. тонн (на 21,9%) зменшити викиди у повітря СО2.

Лариса Лазаренко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *