Без категорії

Історична подорож містом в Інтернеті

У міській раді презентували інтерактивний веб-додаток “Візуальна історія Хмельницького”.

Відтепер завдяки інтерактивному веб-додатку більше про історію міста зможуть дізнатися не тільки хмельничани, а й мешканці різних куточків світу. Тут є відомості про місто з давніх часів, та найбільше інформації за період останніх 200 років. Кожен, хто скористається додатком, також зможе знайти відомості про понад дві тисячі історичних будівель, які існували чи донині існують у місті. “Візуальна історія Хмельницького” — це інтерактивна мапа міста, де вказано межі його розростання, періоди заснування та приєднання різних мікрорайонів. На ній видно, як формувалася павутина найстаріших міських вулиць.
Розробило веб-додаток українське незалежне суспільно-політичне та аналітичне інтернет-видання Texty.org.ua. за активної допомоги провідного наукового співробітника Хмельницького обласного краєзнавчого музею, сектору охорони культурної спадщини і туризму Хмельницької міської ради Сергія Єсюніна та комунального підприємства міськради “Хмельницькінфоцентр”. Автори нанесли карту історичних місць Хмельницького на сучасну інтерактивну мапу, тому користувач легко може побачити, де знаходяться історичні місця.
Знайти веб-додаток можна на сайті міської ради в розділі “Туристу”, де є вкладка “Візуальна історія міста Хмельницького”. А також на сайті Texty.org.ua в розділі “Журналістика даних”. Або за інтернет-посиланням https://texty.org.ua/d/2021/khmelnytskyi_history/.
Крім мапи, у веб-додатку є історична довідка, яку можна прогорнути вгору-вниз, шукаючи відповідний період. На ній зеленим кольором виділені окремі документи та території. Натиснувши на виділений текст, можна побачити й ілюстрацію до об’єкту, про який йде мова. Наприклад, у додатку є фото оригіналу привілею польського короля Ягайла, де є згадка про невеличке село Плоскирівці.
“На жаль, не всі хмельничани знають історію рідного міста. Тому максимально її популяризуємо. Будуємо музей історії міста, з яким мало хто зможе конкурувати. Допомагаємо в підготовці та виданні краєзнавчої літератури. Веб-додаток — лише черговий крок популяризації історії не лише серед хмельничан, а й серед усіх, хто нею цікавиться. Користуватися ним легко й зручно. Відвідати його можете в громадському транспорті, вдома, будь-де. Зібрана тут інформація допоможе школярам, студентству під час написання наукових робіт тощо. Дякую усім, хто долучився до створення веб-додатку”, — зазначив міський голова Олександр Симчишин.
Автори “Візуальної історії міста Хмельницького” сподіваються, що подібні віртуальні проєкти створюватимуться й для нового сучасного музею історії та культури міста Хмельницького, який зводять на Свободи, 22.

Марина Зінов’єва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *