Зона беззаконня

Екскерівниці Пенсійного фонду “світить” до 10 років тюрми

Перед судом постануть члени злочинної організації, яка діяла в Головному управлінні Пенсійного фонду України в Хмельницькій області. Працівники слідчого управління ГУНП вже завершили досудове розслідування і направили обвинувальний акт до суду.

Під час досудового слідства слідчі встановили і довели, що начальниця управління розробила злочинний план одержання від підпорядкованих їй працівників частини їхньої заробітної плати — надбавки за інтенсивність праці. Для його реалізації до складу злочинної організації посадовиця залучила ще чотирьох своїх підлеглих, розподіливши між ними ролі та таким чином створила злочинну організацію, яка діяла в установі з грудня 2019 року. Працівники управління стратегічних розслідувань Нацполіції в області спільно зі слідчими ГУНП в Хмельницькій області та колегами з УСБУ за процесуального керівництва прокуратури задокументували факти привласнення грошових коштів працівників Головного управління Пенсійного фонду України в області та його територіальних підрозділів, передбачених на оплату праці.
Внаслідок зазначених протиправних дій лише у червні та липні 2020 року керівництво Головного управління Фонду заволоділо коштами підлеглих працівників на загальну суму 211 700 гривень. Частину коштів в розмірі 30 тисяч гривень привласнено начальницею фінансово-економічного управління – головною бухгалтеркою ГУ Пенсійного фонду України в області, решту – начальницею Головного управління. Під час обшуку у службових кабінетах керівників управління виявлено та вилучено 104 600 гривень. Окрім того, в кабінеті начальниці Головного управління виявлено та вилучено понад 32 тисяч євро. Загалом з кабінетів посадовців вилучено грошові кошти у різній валюті на суму понад 1 млн гривень.
Членам злочинної організації доведеться відповідати за ч. 3 ст. 255 (створення злочинної організації, участь та керівництво нею, вчинені службовою особою з використанням службового становища) та ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 368 (одержання службовою особою, яка займає відповідальне становище, неправомірної вигоди, поєднане з її вимаганням, вчинене злочинною організацією) Кримінального кодексу України. Санкція ч. 3 ст. 255 Кримінального кодексу України передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 8 до 13 років з конфіскацією майна, а ч. 3 ст. 368 — позбавлення волі на строк від 5 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років та конфіскацією майна.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *