Акцент

Писанкове сяйво на Проскурівській

Цьогорічний карантин, попри наші надії на його послаблення, таки «захопив» великодні вихідні. І запланований великодній ярмарок на вулиці Проскурівській довелося максимально скоротити в розмірах та комерційних пропозиціях для гостей свята. Втім, це, виявляється, лише додало фантазії та завзяття організаторам святкових локацій на головній мистецькій вулиці міста. Її напередодні Великодня заполонили гігантські писанки, більшість з яких вже традиційно прикрашає пішохідну фотозону.
А цьогоріч сімейство світлодіодних інсталяцій, які ваблять увечері каскадом різнокольорових орнаментів та сюжетів, поповнилось вишуканими ажурними металевими конструкціями писанок, які здалеку нагадують казкові храми. Фантастичне видовище захоплює уяву з наближенням вечірніх сутінок: писанки виграють, переливаються міріадами вогників, рухливих орнаментів. Наче зорепад салютує святу і вечірньому місту. Як розповіли в департаменті культури та туризму міської ради, такий подарунок містянам та гостям зробило ХКП «Міськсвітло», де домовилося з підприємством, яке їх виготовляє, встановити інсталяції на Проскурівській під час свят.
Намилувавшись вечірнім сяючим дивом, удень тут можна дізнатись про традиції писанкарства та прогулятись у фотозоні з інсталяцій. На жаль, три року тому вандали потрощили кілька фігур у писанковій алеї, тож довелось їх потім реставрувати. Втім, охорони біля фотозони і тепер не виставляють. Як розповів начальник департаменту культури та туризму міськради Артем Ромасюков, територію оснастили достатньою кількістю відеокамер, які цілодобово фіксують все вуличне життя. І хочеться сподіватись, що вандалів у нас поменшає не лише через те, що їх фіксуватиме «відеооко», а головним чином, що на таку доступну всім красу просто вже не підійматиметься рука.


До речі, мистецтво творити писанкову магію також доступне: адже у рамках фестивалю «Писанковий дивосвіт», який відбувається у ці дні на Проскурівській і триватиме три тижні з початку свят, діють майстер-класи з писанкарства, які проводять викладачі міської дитячої школи образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва. І кожному, хто виявить бажання розписати власну писанку, уже не захочеться трощити, а, навпаки, творити.
Святкова фотозона працюватиме на Проскурівській впродовж травня. Поспішайте її відвідати, адже знову зможемо помилуватись писанковими фантазіями аж наступного Великодня. Сподіваємося – без масок, санітарних дистанцій і карантинних обмежень.

Тетяна Слободянюк

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *