Акцент

Мамину поезію донька береже

У міській центральній бібліотеці нещодавно презентували збірку подільської поетеси Марії Будзінської “Я жінка”. Подію влаштували в онлайн режимі.
Серце Марії Будзінської перестало битися майже пів року тому – 1 листопада. Збірку “Я жінка” видала її донька – пані Світлана. Про збірку матері донька зазначила: “Ця книга – це її творчий задум, її мрія. Збірка розповідає про величну красу чарівної половини людства, кожен рядок – вічна пристрасть, вічна нерозгаданість жінки. Кожен вірш наповнений жіночою енергією, близький всім, хто носить звання жінки, берегині”.
Народилася поетеса Марія Будзінська 17 серпня 1942 року в селі Чорна Смотрицького району, що на Хмельниччині. У сімʼї, де завжди панували злагода і любов. Пані Марія – дитина війни. Добре памʼятає післявоєнну руїну, нестаток, голод… Сама ж голоду не зазнала, батьки віддали її до заможнішої тітки Генефки.
Мама Марії Будзінської любила розповідати своїм дітям, а їх було троє, казки, життєві історії, часто говорила приказками та прислів’ями. З теплотою та ніжністю Марія Будзінська згадує маму у своїх віршах.
Як любила свою матір поетеса нашого краю, так любить маму і її донька. Поетичні рядки матері береже, як найдорожче. Частинку їхньої любові зможе отримати кожен. Так Світлана Будзінська анонсувала проєкт “Подаруй книгу мамі”, присвячений Дню матері. У рамках проєкту кожен охочий може безкоштовно отримати примірник збірки, аби подарувати його своїй матері. Взяти книгу можна буде у всіх міських філіях централізованої бібліотечної системи міської територіальної громади. Для цього потрібно зателефонувати до книгозбірні та забронювати собі примірник. Проєкт триватиме з 21 квітня до 10 травня.
Своїми спогадами про хмельницьку поетку з тендітною жіночою душею в рамках онлайнової бібліотечної події поділилися колеги-вчителі, які працювали разом з Марією Будзінською в хмельницькому НВО№5. Вчителька Оксана Савчук розказала:“Ми мали за честь працювати з геніальною жінкою. У такому поважному віці у неї була молода душа, вона залишалася допитливою, активною. Учні школи із захопленням читали та вчили її вірші. Для мене збірка “Я жінка” – це сонет вічності Марії Іванівни”.Про Марію Будзінську розповіли і колеги по перу – подільські поети Віталій Міхалевський та Микола Коваль.

Ольга Сєргєєва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *