Від слова до діла

Всупереч кризі

У Хмельницькому цього року завершать будівництво школи на Озерній, новий корпус 17-го ліцею та НВО№1

Озерна – наймолоший мікрорайон міста. Перші житлові будинки тут почали здавати наприкінці 80-х. Житловий комплек множився неймовірно швидко, а новоселами ставали здебільшого молоді сімі. А ось де будуть виховуватись і вчитися дітки мешканців, ніхто тоді чомусь не думав. Забудовники робили свою справу – зводили будинки і, заробивши гроші, йшли далі, а люди, які обживали район, залишалися наодинці зі своїми проблемами. Втім ,як і в Ружичній, Лезневому та й в центральній частині міста. Скоріше за все, це говорить про те, що місто тоді не мало ні чіткого генплану розбудови, ні чіткої стратегії розвитку. І ось, нарешті, у 2015 році прийшла відлига. Була сформована довгострокова стратегія розвитку міста та стратегічне планування, що дало змогу реагувати на зміни в кожній сфері та визначати відповідні пріоритети. Одним з них стала освіта. Першим об’єктом дошкільної освіти став садок у Ружичній, а за чотири роки в місті звели пять дошкільних навчальних закладів. Один з них, причому, найсучасніший – на Озерній. Поруч зводилась й молодша школа на 800 учнів, яка була частиною НВК. Її будівництво вже мало б завершитись, але вступили в силу нові будівельні норми, за якими в навчальному закладі обов’язково має бути ліфт для діток з особливими потребами. Відтак, взята пауза на коригування проєктно-кошторисної документації та на експертизу затягнулась майже на рік. Торік по фінансових ресурсах міста добряче вдарила коронакриза, і міський бюджет недоотримав приблизно 140 мільйонів гривень. Посилила фінансові проблеми й зведена нанівець так звана децентралізація – держава звалила на плечі органів місцевого самоврядування навіть те, що мала б виконувати сама. Звісно, найпростіше було заморозити будівництво, але влада міста пішла іншим шляхом. 30 мільйонів на добудову школи передбачили цього року у міському бюджеті. Ще 20 мільйонів субвенції місто нещодавно отримало з обласного бюджету, і, щоб завершити будівництво, влада міста вирішила залучити ще 60 млн грн кредиту. Процедура отримання кредиту вже завершена. З початку року роботи відновлені, і здати школу “під ключ” мають вже до кінця 2021-го.
Ще один об’єкт – НВО№1 на Старокостянтинівському шосе. Він дістався місту в спадок від попередньої влади як довгобуд. І це саме той випадок, який продемонстрував усе закулісся незавершеного та замороженого будівництва: втрачені кошти громади, корупційні схеми , спотворене обличчя міста, і купу проблем. За реконструкцію напівзруйнованого довгобуду підрядник взявся у 2018 році. А вже цього року до 1 вересня новий корпус школи здадують в експлуатацію. «Довгобуд, що дістався нам ще з 2012 року, нарешті буде завершено. Історія будівництва непроста: довелося переробляти все те, що вже було зроблено, але не витримувало ні вимог, ні випробування часом, демонтувати цегляні стіни, замінювати всі вікна, розривати договори з попередніми підрядниками, судитися, проводити нові тендери, коригувати проєктно-кошторисну документацію під нові ДБН,” – каже міський голова Олександр Симчишин. За його словами, з нового навчального року молодша школа НВО №1 прийме орієнтовно 420 учнів. Також суттєво збільшиться кількість місць у дитячому садку (в діючому приміщенні). Наступного ж року утеплять діюче приміщення, а на території школи збудують спортивні майданчики, в тому числі й для ігрових видів спорту зі штучним покриттям . Торік у новому корпусі завершили усі будівельні роботи у харчоблоці, де вже встановлене сучасне обланання, зокрема й індукційні плити. Вартість всіх робіт по 2-х чергах – 56 мільйонів гривень. Новий корпус обійшовся у 41 мільйон.
Цього року завершать будівництво нового корпусу в ліцеї №17, а також з міського бюджету спрямують три мільйони гривень на оновлення обладнання для шкіл з розрахунку по 200 тисяч гривень на заклад. Триває будівництво шкільних багатофункціональних спортивних майданчиків. Торік їх було більше 25. Тепер у територіальній громаді буде понад 40. Почнуть будувати спортивні майданчики і в сільських школах територіальної громади. Першою ластівкою стане Пироговецький ліцей. А наступного року в мікрорайоні Озерна, на вулиці Січових Стрільців, розпочнеться будівництво ліцею на 1500 учнів.

Лариса Лазаренко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *