Спорт

“Шляхами батька Хмеля” на велосипеді

Минулої суботи в парку культури та відпочинку ім. М.Чекмана о 7.30 стартував дебютний веломарафон міського клубу велосипедистів “VeloClubPodillya”. Понад півсотні учасників із різних куточків України проїхали двохсоткілометровий маршрут: Хмельницький-Красилів-Антоніни-Старокостянтинів-Меджибіж-Хмельницький.
“Задана відстань шляхами Подільського краю насичена безліччю історичних памʼяток. Кожен учасник за бажанням міг зробити привал, щоб відпочити, сфотографуватися, помилуватися краєвидами. Загалом на заїзд відводилося 13,5 години. У бреветі не визначали переможців. Тут є лише звання фінішер”, — зазначив організатор заїзду, очільник “VeloClubPodillya” Олександр Галкін.

Так, першим за 7 год. 9 сек. до фінішу в міському парку ім.І.Франка прибув член хмельницького велоклубу Павло Доброгівський. Виснажений, але щасливий, розповів, що така веломандрівка потребує спеціальної підготовки. Проїхати задану відстань на двоколісному дуже непросто, але адреналін, емоції від подорожі того варті.
Своїми враженнями поділилися й гості нашого міста. Серед них — учасник із Хмільника Олександр Вознюк.
“Дистанцію марафону здолав третім за 8 год. 19 с. Задоволений організацією заїзду. На маршруті нас чекали контрольні пункти, аби ми не зрізали дистанцію. В кожному з них відправляли повідомлення на спеціальний номер. Це допомагало відстежувати нашу геолокацію. В бреветі головне не перемогти, а отримати насолоду від мандрівки.
Такі велозаїзди зародилися у Франції, і раз на чотири роки проводяться донині за маршрутом: Париж-Брест-Париж. Щоб стати їх учасником, потрібно пройти національний відбір. За рік проїжджати дистанцію 200-600 кілометрів протягом чотирьох років”, — розповідає велосипедист.
В Україні бреветних клубів є майже півтора десятка. І кожен у своєму регіоні проводить схожі заїзди. Офіційний заїзд хмельницького “VeloClubPodillya” піде в залік світового клубу рандонерів (велосипедисти, які беруть участь у спеціалізованих перегонах). Також веломарафон “Шляхами батька Хмеля” для учасників став підготовкою до щорічного всеукраїнського добового флешу.
До цього виду екологічно безпечного засобу пересування закликають яскраві заходи, організовані владою міста. Згадаймо хоча б унікальний велозаїзд вгору “Вершина Свободи”.

Ірина Салій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *