Актуально

Палац спорту: коли ж фініш?

Аби завершити будівництво грандіозного спортивного об’єкта у місті Хмельницькому — Палацу спорту — потрібно ще щонайменше 150 мільйонів гривень. На виділення саме такої суми з державного бюджету сподівається міська влада.

До 20 квітня тривав термін подачі заявок на державне співфінансування. Завдяки наполегливості влади, Хмельницький першим подав повний пакет документів і дуже чекає кроку назустріч від держави. Міський голова Олександр Симчишин сказав: “Нам важливо, щоб на цей об’єкт були кошти з державного бюджету. Бо в усьому цивілізованому світі такі об’єкти будує держава, а утримують міста…
Якби ми до кінця квітня отримали 150 мільйонів, то до кінця серпня саму споруду, окрім частини вуличних робіт, завершити реально”.
Нині ж будівництво Палацу спорту триває винятково за кошти міського бюджету. З березня 2019-го, коли, власне, розпочалося спорудження спортивного комплексу, зі скарбниці міста виділено уже 60 мільйонів гривень. А у 2020 році, попри виїзні засідання комітетів парламенту, запевнення Кабінету Міністрів, не було виділено жодної копійки з державного бюджету.
Нині роботи тривають, хоч і не надто активно. За словами міського голови, запасу коштів, виділених з міського бюджету (у грудні було виділено 17 мільйонів гривень), вистачить приблизно на місяць. За ці кошти буде виконано частину зовнішніх робіт. Зокрема, заплановано змонтувати систему зливової каналізації, утеплити фасад адміністративної, господарської та фізкультурної частини, дах та стіни спортивної арени, забезпечити вентиляцію, протипожежну систему.
Як розповів Іван Крутилко, генеральний директор компанії-підрядника “Будівельний Альянс Груп”, у ці дні на об’єкті триває монтаж систем вентиляції, електропостачання та водопостачання. Одночасно виконується 2-3 види робіт. За сприятливої погоди та додаткового фінансування кількість робіт можна збільшити. Незабаром повинні розпочати складніші етапи. Іван Лукич, зокрема, сказав: “Міжнародна федерація баскетболу у завданнях на проєктування прописала нам речі, які у звичайних спорткомплексах не робляться. Аудіо-, відеоогляди в нас тут повинні бути — це ціла система обладнання. І системи доступу… У першу чергу, це має бути зроблено якісно, у другу чергу — згідно з технологією. Наше завдання — побудувати таку споруду, яка, як зазначено у державних будівельних нормах, повинна слугувати не менше 100 років”.
Усе це дасть змогу проводити змагання європейського рівня олімпійських видів спорту. За словами Сергія Ремеза, начальника міського управління молоді та спорту, вже є погодження п‘яти національних федерацій з олімпійських видів спорту (тхеквондо, карате, настільного тенісу, волейболу та баскетболу), які дали підтвердження про можливість проведення у Палаці міжнародних змагань. Загальна вартість будівництва Палацу спорту — 283 мільйони гривень. Розрахований на 3 тисячі глядачів, комплекс матиме можливість проводити не лише спортивні, а й різноманітні розважальні заходи, виставки, концерти тощо.
У Палаці буде три режими світла, два — звуку (спортивний і концертний), три види покриття, яке буде монтуватися залежно від потреб (виду змагань).
Як зазначив Олександр Симчишин, це буде не просто міський об’єкт, а загальнодержавний, для проведення спортивних зборів, обласних змагань.
Ми будуємо потужну установу — одну з найбільших в усій Правобережній Україні і найпотужніший об’єкт в місті за часи незалежності.

Тетяна Кравцова

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *