Актуально

Олешинці висадили сквер

Жителі Олешинського старостинського округу, хмельничани, комбати діючих добровольчих батальйонів, ветерани українсько-російської війни, родичі героїв, загалом понад сто чоловік, зібрались 17 квітня на громадську толоку, аби закласти на території села сквер пам’яті командира 8-го батальйону “Аратта” УДА Андрія Гергерта (комбата Червня) та воїнів, які віддали своє життя в боях з російським агресором.
“Араттівців” з Олешином і Хмельницьким пов’язує давня дружба: адже тут добробатівці не раз відпочивали у гостинній оселі старости округу, волонтерки, координаторки Хмельницького ВП ГО “ДІЯ” Валентини Базилюк по шляху до госпіталів і реабілітаційних центрів, куди відправлялись на лікування з допомогою волонтерів. А легендарний комбат Червень разом з побратимами не раз виступав перед громадськістю нашого міста, як військовий і політик, розповідав про діяльність добровольчого батальйону, про війну і Донбас.
Добровольчими батальйонами та підрозділами ЗСУ наші волонтери опікуються з початку війни на сході України у 2014 році. “Тут зібралися волонтери, громада, яка нас збирала усі ці сім років на передову. Хлопці — бойові командири, з якими ми, волонтери, також пройшли свій шлях на Сході”, — розповідає Валентина Базилюк.
У центрі молодого скверу учасники толоки встановили пам’ятний знак. Його відкрили львів’янка Надія Гергерт, мати легендарного комбата, разом із хмельничанином В’ячеславом Івахом, братом 25-річного героя-кіборга, десантника Дмитра Іваха. Він загинув у бою за Донецький аеропорт, удостоєний звання Почесного громадянина м. Хмельницького.
Андрій Гергерт, який командував добровольчим батальйоном “Аратта” та перебував на Сході з 14-го року, у 42-річному віці помер минулого року від онкозахворювання, яке не мав часу лікувати, постійно перебуваючи на передовій. Теперішній командир батальйону “Аратта” Андрій Копичин (побратим Моторола ) також згадував про друга: “Малі втрати серед бійців були саме завдяки тому, що для побратима Червня життя кожного бійця було дуже важливим. Він через себе пропускав кожну втрату”.
Командир добровольчого батальйону “ОУН” Олексій Колупов, уродженець Донецька, розповів, що з комбатом Червнем познайомився на передовій. “Його люди були разом з моїми в Водяному, біля Маріуполя і Широкино. Це дуже талановитий командир. Не менше поважали ми Андрія і як досвідченого політика. Ми йому пророкували політичне майбутнє у Верховній Раді. Такі, як наш комбат, здатні захищати свій народ і на війні, і в політиці ”, — згадує Олексій Колупов.
Валентина Базилюк розповіла, що сквер закладають не за бюджетні кошти громади. “Цей сквер ми заклали за благодійні внески, хто як міг, так і допомагав, — розповіла староста округу. — Особливо вдячні Хмельницькому обласному лісовому господарству. Нам допомогли лісівники з Ярмолинець, Віньковець, Зінькова та Шепетівки”.
Майбутній сквер займає площу 70 соток. На цій території волонтери почали висаджувати 300 ялинок і 200 кущів ялівця.
Дорослим допомагали й діти. “Раніше ця місцина була звичайною сільською околицею. А тепер тут буде сквер. Це гарна пам’ять про тих, хто загинув. І разом з тим, ми дбаємо про довкілля, виховуємо дітей в любові до природи, України та наших героїв”, — розповіла директорка Олешинської гімназії Анжела Кононюк.
Додамо, що в Олешині у 2017 році біля пам’ятного знака Героїв Небесної Сотні громада висадила алею Слави Небесної Сотні. Щовесни алея розцвітає кетягами бузку, калини та горобини. А влітку густо яскравіє барвистими чорнобривцями, які висаджують волонтери та школярі.

Тетяна Русанівська

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *