Актуально

На зв’язку з громадою

Під час чергового прийому громадян, який відбувся
в онлайн режимі, на запитання мешканців
Хмельницької тергромади віповідав міський голова Олександр Симчишин

Сьогодні кожен мешканець Хмельницької тергромади має можливість чути владу і бути почутим владою. Окрім традиційних прийомів містян за участі керівників міста та письмових звернень, можна залишати будь-яку скаргу, яка стосуються проблем життєдіяльності міста на порталі “Відкрите місто”, а електронні петиції – на порталі Єдиної системи місцевих петицій. Можна подзвонити на телефон довіри до міського голови, до відділу управління міським господарством, який працює цілодобово, та залишити запитання на сторінках у Фейсбук, адже влада активно комунікує з жителями громади в соцмережах. Нині ж, в час пандемії, досить дієвими комунікаціями є прямі телефонні лінії та щотижневі онлайн прийоми громадян.І люди вже звикли до спілкування з владою в такому форматі. Приміром, до міського голови, який проводив онлайн прийом 15 квітня, надійшло понад 300 запитань. Багато хто залишав запитання в коментарях, за анонсованим посиланням. Багатьох хмельничан цікавили питання, повязані з дистанційним навчанням. Зокрема, коли відновляться заняття для учнів 5-11 класів? Міський голова зазначив, що це питання визначає не міська рада, а лише постанова Кабміну.
“В “червоній” зоні постнова Кабміну дозволяє працювати садочкам та навчатися учням 1-4 класів. Рівень захворюваності ми моніторимо постійно, і за цей тиждень кількість активних хворих серед учнів, педагогічних працівників зменшується, є стабілізація. Там, де виявляються ковідні хворі, клас йде на дистанційне навчання. В дитячих садочках спостерігаємо відвідуваність на рівні 52-54%. Дітей приводять ті, хто не має можливості залишити їх вдома, і це не тільки критична інфраструктура, це – лікарі, пожежники, працівники підприємств, які виробляють те, без чого ми не можемо жити. Водночас містяни цікавились, чому не працюють речові ринки, адже там немає скупчення людей, яке було до пандемії, та й торгівля йде на відкритому повітрі. Підприємці ж хотіли почути, чи отримають компенсацію за дні, відколи ринок не працює.
Не можливо відкрити ринки, якщо це заборонено постановою Кабміну. Ми знайшли юридичну можливість і дали доступ підприємцям до їх торгових точок, залишили можливість мінімальної мобільності — робота на виніс, онлайн-доставка. Працівники хмельницьких ринків, закритих через карантин, зможуть оформити державну допомогу 8 тисяч гривень після 18 квітня у додатку “Дія”. Рішення про додаткові пільги ухвалюватимуть і на черговій сесії міської ради”,- зазначив міський голова.
Окрім цього, комунальні ринки звільнені від абонплати на два тижні, інші – від сплати земельного податку, оренди за землю. Від орендної плати звільнені й орендарі комунального майна, які зупинили діяльність на час “червоної зони”.Ті, хто не працює, не платитимуть й за сервітути. На такий крок влада йде вже втретє.
Чому в Хмельницькому виникла проблема з медичним киснем, якого потребують хворі на ковід? Олександр Симчишин пояснив, що подібна проблема існує вже більше як місяць. Але запевнив, що в місті жодного разу не було ситуацій, коли кисень для пацієнтів був повністю відсутній. За словами мера, через невиконання умов договору “Львівкиснем” Хмельницький також почав замовляти медичний кисень з Дніпра та Запоріжжя.
“За рік карантину на закупівлю кисневих концентраторів з міського бюджету було виділено 11 мільйонів гривень. Ми за цей рік придбали 287 кисневих концентраторів. Зараз ще півтора мільйона гривень виділяємо на кисневі концентратори. Наразі питання – не в коштах, а в фізичній наявності кисню. Зараз воно вирішується по днях. Львів порушує виконання своїх договорів. Міська лікарня зараз проєктує кисневу станцію на 220 точок. Її вартість буде 4,8 мільйона гривень”, — зазначив міський голова.
Чимало запитань стосувалися ремонту доріг та роботи громадського транспорту, будівництва школи на Озерній, тарифів на проїзд у громадському транспорті та встановлення в Хмельницькому державного прапора вартістю 5 мільйонів гривень.
Щодо тарифів, то, за словами міського голови, це питання розглядатиметься на виконкомі в травні. А щодо ініціативи Офісу Президента встановити у Хмельницькому прапор з нагоди 30-річчя незалежності України, який, за попередніми оцінками, обійдеться щонайменше в 5 мільйонів гривень та буде встановлений у дендропарку, голова громади зазначив: доцільно такий об’єкт благоустрою створювати за кошти меценатів та благодійників.
“Я вважаю, що державне і національне на часі завжди, в будь-які складні часи. Міський бюджет і міська рада не будуть співфінансувати встановлення прапора. Ми вважаємо, що такі об’єкти було б доцільно встановлювати за кошти, так би мовити, народної толоки. Я особисто з великим задоволенням у випадку створення благодійного фонду перерахую на це 10-денну свою заробітну плату”, — наголосив Олександр Симчишин.
Питання, на які міський голова не встиг дати відповідь, були зафіксовані та взяті на контроль. Той, хто залишав свою електронну чи поштову адреси, отримають письмові відповіді.

Ольга Сєргєєва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *