офіційно

Міжнародне визнання: місто нагородили Призом Європи

Парламентська Асамблея Ради Європи оголосила місто Хмельницький переможцем щорічної премії Europe Prize.

За п’ять останніх років наш обласний центр зробив велетенський крок до позитивних змін: нові будівлі, відремонтовані дороги і прибудинкові території,об’єкти спортивної інфраструктури, зони відпочинку. Одночасно Хмельницький став містом із високим рівнем інноваційного розвитку та економічним потенціалом, можливостями для розвитку бізнесу, внутрішніх міжрегіональних і зовнішніх міждержавних зв’язків.
У квітні 2017 року Європа оцінила зміни, зокрема, в економіці, енергоменеджменті та в міжнародному співробітництві, присудивши місту Прапор Честі (Flags of Honour).
У 2019 році ПАРЄ відзначила Хмельницький почесною нагородою Ради Європи — Plaque of Honour (Почесний Знак) . Це була друга за рангом нагорода, яку місто отримало на рівні з шістьма муніципалітетами з Франції, Німеччини, Румунії і Туреччини.Минуло менше двох років, і Хмельницький не лише втримав високу планку успіху, а й підняв її на новий рівень.
І ось приємна новина: місто отримало Приз Європи — найвищу відзнаку, яку ПАРЄ присуджує окремим містам за утвердження європейських ідеалів. Нашими суперниками на фінальній стадії конкурсу були німецькі Бамберг та Мюнстер, а також польські Кельці.
Тепер Хмельницький є володарем повного комплекту нагород Ради Європи: Диплома, Почесного Прапора, Таблиці Європи і Призу Європи. Це велика честь і для міста, і для кожного мешканця. Досі такі нагороди мали лише два міста: у 2010 – Харків, а у 2018 – Івано-Франківськ.
“Перемога у фіналі і Приз Європи — це, насправді, результат довгої, наполегливої, цілеспрямованої, впертої праці усієї нашої команди — команди хмельничан. Вітаю, друзі!”, — зазначив міський голова Олександр Симчишин.
За словами міського голови, Приз Європи вручається містам, які показують найкращу динаміку  за останній рік чи за останні кілька років.
“Це умови ведення бізнесу, наше перше місце в 2020 році, як найконкурентноспроможнішого міста,  наші програми, створення робочих місць. Це все презентувалося. Робота влади і суспільства в частині  виховання екосвідомості, політика — в частині охорони навколишнього середовища. Тобто, питання екології в презентації було також одним із основних і ключових”,- зазначив Олександр Симчишин.
Сьогодні Хмельницький активно співпрацює з тринадцятьма містами-побратимами. Для ефективного партнерства створено унікальний проєкт — онлайн платформу міст-побратимів, яка містить VR простір для промоції міста Хмельницького з розташуванням побратимських угод та VR локації міст-побратимів. Місто активно продовжує запроваджувати європейські стандарти поводження з відходами, стандарти ЄС у цій сфері. Ми першими в Україні доєдналися до програми ЄБРР “Зелені міста”. Підписана кредитна та грантова угоди Проєкту модернізації інфраструктури твердих побутових відходів між хмельницьким комунальним підприємством “Спецкомунтранс” та Європейським банком реконструкції та розвитку.
Активними учасниками міжнародного співробітництва є й освітні заклади міста, вони співпрацюють з європейськими вишами та є членами європейських освітніх асоціацій, беруть участь в багатьох міжнародних проєктах. А нинішня перемога передбачає й освітню премію. “20 тисяч євро, які місто повинно використати на презентацію себе в інших містах: поїздки молоді тощо. Для нас — це визнання на європейському  рівні,  яке сприятиме  ще більш позитивному іміджу міста, в тому числі й інвестиціям, економічній привабливості. Тому що авторитет та імідж міста — надзвичайно багатогранні. І це — визнання плідної, потужної, постійної  праці всієї нашої команди”, — сказав міський голова.
Тож відтепер наше місто носитиме високе звання — лауреата Європейської премії. А це — вагомий рушій та водночас виклик для цілої громади, що мотивує далі змінювати місто на краще.

Ольга Сєргєєва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *