COVID-19

Статистика коронавірусу

Минулої пʼятниці ситуацію поширення коронавірусу в Хмельницькому прокоментував заступник міського голови Роман Примуш.

За його словами, є позитивні зміни. Так, рівень захворюваності на COVID-19 за останній тиждень зменшився на 10 %, порівняно з попереднім. Покращилася й статистика одужань. Минулого тижня хворобу подолали 1309 осіб. Це більше, ніж минулорічний тижневий рекорд – 975 осіб. Знизився  рівень госпіталізації хворих на коронавірус. Трохи зменшилася кількість осіб, які звертаються в пункти тестувань на COVID-19. Якщо раніше за тиждень набирали 2500  зразків, то нині їх – близько 2000. Вцілому лабораторний центр, який проводить тестування на коронавірус, дещо розвантажився, адже за день проводить на 500 тестів менше (близько 1300), ніж раніше.

Щодо ситуації з поширенням коронавірусу в навчальних закладах, тут теж спостерігають позитивні зміни. Так, зменшився показник відсутності за хворобою учнів. З 15,7 % він знизився до 13%. А це – майже 2000 учнів. Педагогічні працівники продовжують ходити на роботу, а учні перших-четвертих класів – навчання в школі.

На жаль, не зменшується рівень смертності від хвороби. Передовсім це тому, що до лікарні хворі найчастіше потрапляють у важкому стані.

Роман Примуш запевняє, що нині медзаклади забезпечені необхідним для лікування пацієнтів: медпрепаратами, засобами захисту тощо. А медпрацівники отримують належну заробітну плату.  На жаль, непростою залишається ситуація з киснем. Насамперед тому, що львівський завод, який постачає кисень хмельницьким медзакладам, кілька разів зупинявся на ремонтні роботи. Проте влада міста ситуацію контролює. Накопичуються кисневі запаси. 

“Напрацювали альтернативні поставки кисню з інших регіонів. Ці питання вирішуємо на рівні області. Зазначу, що ситуація з киснем непроста у всій крані, адже маємо лише п’ять заводів, які виробляють медичний кисень. Хмельницька інфекційна лікарня має кисневу станцію, яка забезпечує киснем 16 ліжкомісць. Завершується встановлення другої на 47 ліжкомісць. Розробляємо проєктну документацію, щоб встановити потужну кисневу станцію в міській лікарні”, – додає заступник міського голови.

Нині в Хмельницькому – майже 5000 провакцинованих осіб. В місто надійшла китайська вакцина “Коронавак”. Понад  900 вакцин виділено для маломобільних хмельничан. Також цю вакцину використовуватимуть  для щеплення педагогічних працівників, які увійдуть до комісії по ЗНО. А надіслану німецьку вакцину “Пфайзер” використовуватимуть у геріатричних закладах міста та для працівників державної служби надзвичайних ситуацій. Нині в місті є чотири пункти вакцинацій. Збільшити їх можна лише зі збільшенням поставок вакцин. 

Щоб стати в чергу на вакцинацію, пересічному громадянину потрібно звернутися до сімейного лікаря, реєстратуру будь-якого медзакладу міста чи скористатися спеціальним інтернет-додатком “Дія”.

Щодо карантиних обмежень, поки Хмельниччина залишається в “червоній” зоні, вони не змінюються.

“Громадяни мають пам’ятати, що багато залежить від їхньої дисципліни, дотримання індивідуальних заходів безпеки та встановлених карантинних правил.  Нині посилили контроль кількості осіб на 10 квадратних метрів у громадських місцях. Нагадаю, повинно бути не більше людини. Поліція, муніципальні дружини посили перевірки в супермаркетах та магазинах”, – зазначає Роман Примуш.

Одним із вагомих показників виходу з “червоної” зони буде стабілізація завантаженосі ліжкоміць у медичних закладах. Станом на 16 квітня, показник завантаженості ліжок із киснем у нас –  66,3% при допустимому 65%.

Ірина Салій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *