Мовою здоров'я

Хто крайній у черзі на вакцинацію?

Триває другий етап вакцинації від COVID-19. Нині щеплено уже майже 5 тисяч мешканців Хмельницького. Як відомо, здійснюється воно вакциною CoviShield/AstraZeneka. Нині хмельничани отримують одну дозу, а через 90 днів належить зробити повторне введення. За словами Ірини Кондратюк, головного спеціаліста управління охорони здоров’я — міського педіатра, нині, на другому етапі вакцинують здебільшого людей старше 80 років. Окрім того, щеплення отримують медики, які з різних причин не зробили це під час першого етапу.
Оскільки люди старше 80 років у більшості своїй маломобільні, то для них зручніше використовувати китайську вакцину CoronaVac виробництва компанії Sinovac Biotech Ltd (до речі, щеплення нею в Україні розпочалося позавчора). Ця вакцина однодозна, на відміну від CoviShield, у якій в одній ампулі десять доз.

У місті в звичному режимі працює чотири стаціонарні пункти щеплень. До речі, нині можна записатися на вакцинацію залишковою дозою CoviShield усім бажаючим.
Для цього потрібно звернутися до свого сімейного лікаря, який формуватиме списки, враховуючи можливі залишкові дози вакцини. Приміром, ампула відкрита, але, замість десяти людей, вакцинуватися вирішили лише вісім. Таким чином, щеплення залишковими дозами можуть отримати ще двоє.
Ірина Володимирівна наголошує, що вакцинуватися треба обов’язково. Це найбільш надійний спосіб захиститися від COVID-19.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *