Пріоритет

Плануємо наш простір разом

Кожна людина має певну територію, яку вона вважає своєю. Розміри цього особистого простору залежать від багатьох чинників: соціального статусу, місцевості, але ми самі наповнюємо його необхідними речами, створюємо дизайн в залежності від своїх смаків та можливостей, змінюємо його, доповнюємо, аби почуватися комфортно. Але є й загальний простір, який існує для усіх, для усієї громади. Це — парки, сквери, набережні, площі, призначені для нашого дозвілля, відпочинку, спілкування, рекреації, і не можуть бути просто транзитом між домом, роботою та магазином. І ми хочемо, аби цей простір, так само, як і власний, був зручним, привабливим, безпечним, безбар’єрним, затишним.
Часто це не залежало від нас. Адже створювали його будівельники, архітектори, комунальники, місцева влада, причому не завжди враховуючи наших інтересів, особливо за радянських часів. І наш громадський простір з часом здегадрував, викликаючи пострадянську алергію на все колективне та комунальне. Часи змінилися, змінилися ми, наші потреби, змінилося наше місто. Нині в Хмельницькому є багато різних програм та проєктів, за допомогою яких мешканці долучаються до розвитку міста. Є й новий комфортний громадський простір — сучасні спортивні та дитячі майданчики, нові сквери, зони відпочинку. А відтепер хмельницька громада зможе ще й сама планувати цей простір, змінювати, вносити цікаві ідеї в облаштування.
Задля цього в міській раді презентували Положення про громадський простір та участь мешканців Хмельницької територіальної громади в його плануванні. Захід відбувся в онлайн-форматі. До спілкування долучилися заступник міського голови Роман Примуш, депутати, члени робочої групи з впровадження проєкту Ради Європи, громадські активісти, журналісти. Модерувала зустріч директорка Агенції розвитку Хмельницького Леся Герасимчук. До обговорення міг долучатись кожен, залишаючи коментарі під онлайн-трансляцією на сторінці Хмельницької міської ради в мережі Фейсбук.
“Ми в Хмельницькому маємо ряд інструментів для участі громади в розвитку міста. Це і збори громадян, електронні петиції, громадські слухання, місцеві ініціативи. Презентуємо ще один такий окремий інструмент — публічні консультації щодо створення громадських просторів та участі жителів громади при їх плануванні. Вважаємо, це стане ще одним актуальним інструментом, за допомогою якого громадяни зможуть впливати на прийняття рішень щодо облаштування місць загального користування (площі, сквери, пляжі, громадські будівлі тощо). Відповідне рішення було затверджено на засіданні виконавчого комітету, і сподіваюся, що депутати міської ради його теж підтримають”, — зазначив Роман Примуш.
Для чого нам, містянам, це потрібно? Мабуть, для того, щоб через такий простір відчувати, що у нас є право на місто — колективне, а не приватне.
Більш детально ознайомитися з процедурою публічних консультацій щодо участі громади у плануванні громадських просторів, можна на сайті Хмельницької міськради.

Ольга Сєргєєваа

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *