Актуально

У підступних обіймах коронавірусу

Кількість хворих на коронавірус стрімко збільшується. Лише у Хмельницькому з початку пандемії офіційно підтверджено майже 20 тисяч випадків захворювання на COVID-19 (по області — уже понад 70 тисяч).
Страшно захворіти, хворіти ще страшніше, однак паніка ніде й ніколи не була хорошим помічником.
“Панікують ж нині практично усі, хто виявляє у себе підвищену температуру чи інші ознаки гострої респіраторної інфекції”, — каже директор КНП “Хмельницький Центр ПМСД №1”, головний позаштатний експерт департаменту охорони здоров’я Хмельницької облдержадміністрації із загальної практики-сімейної медицини Валентина ГЕСАЛЬ.
Ми й ведемо з нею мову про те, як найліпше поводитися хворому на коронавірус, аби уникнути ускладнень й вберегти від зараження своїх близьких та інших хмельничан. Про те, як важливо дотримуватися рекомендацій лікаря, як налаштовувати себе на позитивний лад.

— Ну от, Валентино Григорівно, у людини підвищилася температура, з’явився нежить, заболіло горло тощо. Що їй робити? Чимдуж поспішати до амбулаторії? Чи починати лікування в телефонному режимі, який у нас працював на початку карантину? До речі, цей режим працює і нині?
— Почнемо з того, що телефонний режим ніхто не відміняв. Тож, якщо людина відчуває ознаки нездужання, найкраще їй зателефонувати до свого сімейного лікаря чи до амбулаторії, до якої вона належить. Звичайно, бувають випадки, коли пацієнти відразу приходять до нас на прийом. У кожній амбулаторії є фільтри термоконтролю, і якщо температура дійсно підвищена, то пацієнт відразу скеровується до кабінету-ізолятора. Тоді лікар одягає захисний костюм й оглядає його там. Відразу можна зробити швидкий тест на антиген, і протягом буквально 5 хвилин результат буде відомий.
Однак, хочу наголосити, що у цій ситуації хворий (якщо у нього таки виявлять коронавірус) наражає на небезпеку зараження усіх інших пацієнтів, які прийшли на прийом до лікаря зовсім з іншої причини.

— Яким же повинен бути алгоритм поведінки хворого? Як і де йому тоді здавати тест?
— Основне завдання пацієнта: при симптомах ГРВІ, або ж нудоті, діареї чи, що часто буває, болю за грудиною, негайно телефонувати своєму сімейному лікареві. Його скерують (в електронному вигляді) на проходження тесту. Щодня в 11 пунктах забору ми робимо приблизно 200 заборів матеріалу на ПЛР, виконує їх ДУ “Хмельницький обласний лабораторний центр”. Швидких тестів щодня виконується приблизно 140-150. І останніми днями практично половина з них завжди позитивні (взагалі лише у березні цього року в мене більше хворих на коронавірус, ніж за весь минулий рік).
— Що ж рекомендуєте у цих випадках, Валентино Григорівно?
— Найперше, звичайно, дотримуватися режиму самоізоляції — 10 днів плюс 3. Якщо людина хворіє амбулаторно, то рекомендації такі: рясне пиття — до 2 літрів в день (вода, теплі чаї, компоти, морси тощо). Призначаю також вітамін C (500 мг на добу), цинковмісні препарати. Для розрідження крові — препарати ацетилсалицилової кислоти (75 мг після вечері). Із жарознижувальних — ібупрофен (по 400 мг при температурі вище 38, але не більше ніж тричі на добу) або парацетамол (по 1000 мг при температурі вище 38, але не більше ніж тричі на добу!).
Загалом, температуру треба збивати, коли вона вища 38 градусів, щоб дати можливість організму виробляти власний інтерферон. Однак, бувають дуже сильні болі в суглобах, м’язах, тоді можна пити і при нижчих позначках градусника, аби зняти біль.

— Я знаю багатьох хворих на COVID-19, які самостійно “призначали” собі антибіотики. Або й  гормональні препарати, наприклад, дексаметазон. Як ви оцінюєте таку самодіяльність?
— Звісно ж — негативно! На догоспітальному етапі хвороби не призначаю ніяких антибіотиків. Жоден антибіотик не може профілактично запобігти пневмонії, особливо, вірусній. Те ж саме стосується і глюкокортистероїдного препарату дексаметазон. Від його неконтрольованого прийому може стрибати тиск (є загроза виникнення інсультів), піднятися рівень цукру у крові, загостритися виразка шлунку чи дванадцятипалої кишки. У мене взагалі багато питань до аптек, які ось так вільно й безборонно відпускають рецептурні препарати, до яких належать й антибіотики, й стероїди.
Якщо і виникає потреба у вживанні тих чи інших ліків, усе робиться виключно з припису лікаря.

— Валентино Григорівно, як відомо, хворих госпіталізують за умови, коли рівень сатурації легень становить менше 92 відсотків. Але як людині дізнатися про рівень насиченості киснем власної крові? Де взяти пульсоксиметр?
— Можна, звичайно, поміряти і в амбулаторії, але при позитивному результаті ПЛР порушувати самоізоляцію не можна, щоб не заразити інших. Ми користуємося таким методом — вимірюємо сатурацію хворим через вікно (у мене кабінет на першому поверсі), після чого пульсоксиметр дезинфікуємо.
А взагалі я би радила придбати пульсоксиметр кожній родині. Відтепер він має бути в домашній аптечці нарівні з термометром, тонометром тощо.

— Нині триває вакцинація від COVID-19. Якими будуть ваші поради хмельничанам, Валентино Григорівно?
— Порада одна — вакцинуватися. Звичайно, хотілося б, щоб вакцини було у достатній кількості, і щеплення могли робити швидшими темпами. Охочих вакцинуватися, до речі, серед наших пацієнтів є багато. Люди записуються в чергу на вакцинацію у свого сімейного лікаря. У нас уже отримали перше щеплення медичні працівники. На другому етапі почали вже вакцинувати тих, кому за 80. Однак нині чекаємо вакцину SinoVak — нею зручніше вакцинувати людей похилого віку, оскільки її в ампулі одна доза. Тож можна просто приїхати додому й зробити щеплення одній людині. А в одній ампулі Covishield/AstraZeneka, знають уже, мабуть, усі, десять доз, тому відразу треба вакцинувати десятьох людей на пункті щеплення. Нині вже почали вакцинувати тих, кому 65 років і більше. І, знаєте, кількість охочих вакцинуватися зростає. А все тому, думаю, що люди бачать, як важко хворіють їхні рідні. А дехто, на жаль, взагалі через коронавірус втрачає своїх близьких…
Тому іншого варіанту, окрім вакцинації, немає. Поки що це єдиний вихід.

— Дякую за розмову, Валентино Григорівно.
— Будьте здорові!
Розмовляла
Тетяна Сікорська

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *