Зона беззаконня

В’язні-втікачі отримали строк

Нещодавно набрав законної сили вирок щодо
резонансної справи в’язнів-втікачів

Влітку, шість років тому, під час етапування спецпотягом з Кам’янця-Подільського до Хмельницького СІЗО, шестеро засуджених, обеззброївши охорону, здійснили втечу. Тоді в області поліція оголосила спецоперацію “Сирена”. 19-річного арештанта правоохоронці затримали по гарячих слідах, у день втечі. Саме він першим накинувся на конвоїра, коли мав зайти до камери з вбиральні. Далі було як у кримінальному трилері. З камери, яка залишилась відчиненою, вискочила решта в’язнів. Двоє з них напали на одного з конвоїрів ззаду і відібрали пістолет. Відстрілюючись, поранили ще двох вартових, а одного з них прикували наручниками до камери. Того ж дня вартових, які отримали серйозні вогнепальні поранення, прооперували. Водночас за фактом неналежного виконання службових обов’язків військовослужбовцями Національної гвардії, пов’язаних з конвоюванням осіб, які знаходились під вартою, військова прокуратура внесла відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Питання, як шестеро зеків втекли з потягу від вісьмох озброєних конвоїрів, стояло першим.
Кримінальні провадження одразу за двома статтями: втеча з-під варти та замах на життя правоохоронців, були відкриті й проти арештантів-втікачів. Навіть тим, хто з них досі мав мінімальний термін покарання, “світив” набагато більший строк.
У день втечі поліція затримала ще чотирьох втікачів. Через дві доби — п’ятого. А за озброєним Романом Ганзіною, який був ініціатором та організатором злочину, довелось полювати аж два місяці. Його затримали в одному із сіл Чемеровецького району. За час переховування він вчинив ряд крадіжок та замах на життя правоохоронця під час спроби його затримання.
Хмельницький міськрайонний суд виніс вирок втікачам, призначивши покарання у вигляді позбавлення волі від 10 до 12 років. Хмельницький апеляційний суд підтвердив законність вироку.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *