Ставка на перспективу

План дій “Зелене місто” 

Хмельницький увійшов у тридцятку міст світу, які у 2019 році долучились до програми “Зелені міста” (Green Cities) Європейського банку реконструкції та розвитку, і став четвертим в Україні.

В межах цієї програми розпочалась розробка Плану дій. Це означає, що для Хмельницького буде розроблено План заходів Зеленого Міста (Green City Action Plan (GCAP), який допоможе вирішити найактуальніші екологічні проблеми в місті. Це стратегія за всіма напрямками: вода і водовідведення, транспорт, поводження з ТПВ та інші екологічні питання сталого розвитку міста та комфортних умов проживання мешканців.
Потім цей план можна буде використовувати для довгострокового планування майбутніх видатків на розвиток міста, залучення кредитних та грантових коштів міжнародних фінансових організацій.
“Розроблятиме План дій британська компанія ATKINS, яка понад 80 років займається консультуванням з проєктування, будівництва та інжинірингу в партнерстві з “Білфінгер Тебодін Україна”. За часовими рамками, які озвучили на першій онлайн-зустрічі експерти ATKINS, розробка Плану займе близько року. Також вони представили команду, методологію та окреслили найближчі заходи.
Перший етап — це збір актуальних показників. З боку міста куруватиме проєкт офіс “Розумне Довкілля. Хмельницький”.
Розробка Плану дій “Зелене місто” для Хмельницького здійснюється за донорської підтримки Шведського Агентства з питань міжнародної співпраці та розвитку (SIDA)”, — зазначив на своїй сторінці у мережі Фейсбук міський голова Олександр Симчишин. Насправді для нашого міста це досить пріоритетна річ. Адже досвід британської компанії та досвід, який вже має наше місто, його стратегія дозволить згуртувати це все в єдине ціле, і вже з початком наступного року мати єдиний документ, єдину лінію, якою Хмельницький рухатиметься вперед.
Це дасть можливість вкладати кошти в ті речі, які є правильними, і які приведуть нас усіх до того зеленого міста, в якому житимемо і ми, і наші діти”.
Для довідки: Зелені міста ЄБРР — це інструмент обсягом 950 мільйонів євро, який пропонує комплексну бізнес-модель для зеленого містобудування, що поєднує стратегічне планування з інвестиціями та супутньою технічною допомогою. Це один із способів, яким ЄБРР розширює зелене фінансування як частину переходу до зеленої економіки.

Ольга Сєргєєва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *