за межею Соціум

Ферма смерті

Зоозахисники Хмельниччини бʼють на сполох. У селі Камʼянка Кам’янець-Подільського району виявили фермера, який знущається над тваринами. Зроблені волонтерами світлини з господарського двору жахають: скрізь — розчленовані трупи домашніх парнокопитних. Моторошно не лише від побаченого, а й від страшенного смороду, який долинає до сусідів.

Живі тварини Миколи Рачковського теж на ладан дишуть. Коней і собак він морить голодом, пити зрідка дає. Живуть тварини в аварійному хлівці, де у шпарини проникають сніг і холод, халабуду заливає дощем.
Виявляється, подібне жахіття на фермі коїться ще з 2013 року. Кілька років тому громадські активісти вже викликали сюди відповідні служби та представників ЗМІ. Виявила злодіяння тоді сімнадцятирічна дівчина, яка забажала покататися верхи. Але на нещасних конях не те що кататися не можна було, вони заледве стояли. Дівчина розповідала, що фермер нечасто й напував коней, казав, нехай з калюжі нап’ються.
Однак правозахисники нічого кримінального … не виявили. Штрафом погрожувала лише місцева адміністрація.
З тих пір розголос про ферму-концтабір вщух. А господар продовжив “вирощувати” чахликів. Його двір знову став скотомогильником, і досі ніхто не покарав горе-фермера за знущання над тваринами.
“Зайшли на територію ферми, яку й фермою не назвеш, о четвертій ранку. За кілька кроків перед нами лежала задавнена туша коня. Живі коні заклякли на морозі, припнуті просто неба. Навколо в таку пору року — ні травинки. Годівниць із кормом біля них також не було. У розваленому хлівці стояла виснажена корова – шкіра і кістки…”, — розповідає волонтерка ГО “Врятуй життя” Анастасія Березюк.
Під час ранкових відвідин ферми волонтери-зоозахисники сфотографували побачене й передали правоохоронцям. Але, замість допомоги, отримали звинувачення в неправдивості фотографій. Мовляв, волонтери взяли їх з Інтернету. Уповноважена, яка відвідала ферму, лише розвела руками й запевнила, що трупи тварин — звична справа для селян.
Сам господар безсоромно запевняє, що своїх тварин годує й любить. Активісти вже не знають, звідки сподіватися на підтримку. Закон України карає за жорстоке поводження з тваринами арештом на строк до шести місяців або обмеженням волі до трьох років. Але у випадку Миколи Рачковського злочин залишається безкарним, а тварини продовжують терпіти наругу.

Марина Зінов’єва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *